Избрани Новини

В Илинденци избраха своя Цар на виното (снимки)

Това е Йордан Парапанов

Както традицията повелява, след благославянето на лозовите масиви и зарязването на лозята в местността “Масовец“ край с.Илинденци, празникът на Боговете на виното продължи на площада в китното село, където приветствени думи и сърдечни поздрави отправи кметът на община Струмяни Емил Илиев. Той пожела на всички винопроизводители и любители на виното да бъдат живи и здрави и да продължават да правят хубаво и пивко вино и да носят славата на с.Илинденци и община Струмяни и занапред по целия свят. Специални благодарности и признателност изказа Илиев за поздравителния адрес, получен от Иван Кадев, кмет на община Банско.

Гости на празника бяха Емил Илиев - кмет на община Струмяни, Диана Гегова - председател на Общинския съвет, Ангел Джамбазки - депутат в Европейския парламент, Юлиан Ангелов – народен представител от ВМРО - Българско национално движение, Атанас Стоянов – кмет на община Сандански, Фиданка Котева и Петя Тасева – заместник-кметове на община Струмяни,  Иван Секулов - секретар на община Струмяни, общински съветници, кметове и кметски наместници от общината.
С неподражаемото си чувство за хумор Ангел Джамбазки поздрави организаторите и всички жители и гости на хубавия празник.

Най-дългоочакваният момент бе награждаването на победителите в конкурса за „Най-добро вино“ и короноването на „Царя на лозята“.

По традиция кметът на община Струмяни Емил Илиев връчи наградата на „Царя на лозята“, която бе спечелена от Йордан Парапанов.

В категорията за „Най-добро червено вино“ победителите са:
Трето място – Илияна Държанлиева;
Второ място – Николай Стойчев
Първо място – Димитър Везенков

За най-добро гостуващо червено вино наградата получи Тодор Опрев.

В категорията за „Най-добро бяло вино“ победителите са:
Трето място – Йордан Парапанов;
Второ място – Валентин Станоев;
Първо място – Ангел Шапков

За най-добро гостуващо бяло вино наградата получи Георги Фильов.

На отличените участници в конкурса бяха връчени грамоти и предметни награди.

Празникът бе съпроводен и с вкусната кулинарна изложба, специално подготвена от дамите на пенсионерски клуб „Белица“ - Илинденци с традиционни български питки, баници и сладкиши.
Неизменно за днешния празник бе и разливащото се ароматно вино, което зарадва всички жители и гости на селото.

Празничната програма продължава и в момента с фолклорни ритми и участието на прекрасните танцьори от танцов състав ”Малешевци” с ръководители Любомир и Калина Мариянски и обичаният фолклорен изпълнител Никола Тодоров и оркестър “Сандански“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)