Избрани Новини

Боговете на виното зарязаха лозята и благословиха Илинденци (снимки)

Бе отслужен празничен водосвет за здраве, берекет и добра реколта

Боговете на виното зарязаха лозята и благословиха с. Илинденци и община Струмяни за една благодатна година, с добра реколта и хубаво, ароматно и пенливо вино.

В едно от най-гостоприемните кътчета на България – с. Илинденци, гордеещо се с трудолюбиви хора, обичащи и пазещи своите традиции, история, легенди и предания, се провежда един от най-древните обреди, какъвто е облагородяването и зарязването на лозята.
Както местната традиция повелява, в първата събота на месец февруари и тази година за 28-ми пореден път Боговете на виното слязоха от красивата и величествена Пирин планина и благословиха лозовите масиви край село Илинденци.
Празникът започна в местността „Масовец“, където десетки гости от страната и чужбина бяха посрещнати с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Кметът на Илинденци Илия Башлиев отправи приветствени думи към всички гости за добре дошли.
Неповторима емоция за всички присъстващи бе появата на древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита и мома Кераца. Красивата Кераца е кръстена на прочутата керацуда - уникално вино, всепризната царица на вината, който е един от най-старите запазени сортове бяло грозде в България, отглеждано единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Илинденци и Струмяни по цял свят.
Митичните богове, поддържали през всички епохи вкуса към най-древната напитка – божественият елексир, както наричат виното, изпълниха тракийския обред „Розалии”, наричан през различните епохи още Дионисиеви пиршества и Вакханалии. Този ритуал е съхранен отпреди 4 хиляди години и в основата му са виното и огънят и тяхната пречистваща сила с която се поставя новото начало. Големият и висок пламък предвещава плодородна 2020 г. година за винопроизводителите на Илинденци и на община Струмяни.
В местността “Масовец“ бе отслужен празничен водосвет за здраве, берекет и добра реколта от местният свещеник отец Георги Сарадинов. След което започна зарязването на лозята, в което се включиха свещеникът, Емил Илиев, Башлиев, свитата на боговете и много от гостите на празника.
Както е известно: “Там където има хубаво вино, има хубава песен и добро настроение“. Останали верни на традициите, край лозовите масиви на Илинденци, празникът продължи с неповторимите български народни песни и танци, изпълнени от певческата група за народни песни “Мрамор“ при Народно читалище “Климент Охридски“ - Илинденци.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)