Избрани Новини

Спряха нерегламентираните отклонения, използвали вода от язовир Дяково

Потърпевши от спирането им са десетки автокъщи в промишлената зона на Дупница

Напоителни системи клон Струма - Места съвместно с Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" спря всичките 27 нерегламентирани отклонения, използвали вода от язовир Дяково, информира БНТ. Потърпевши от спирането на отклоненията, след заповед на екоминистъра Емил Димитров, са десетки автокъщи в промишлената зона на Дупница.
Към момента нивото в язовира се е покачило с 7 сантиметра, а количеството е над 12 млн. кубика вода. В два дюкера над село Самораново се събират водохващанията на две реки Отовица и Бистрица. Това е цялото количество вода, с което се пълни язовир Дяково.
Марио Михов от "Напоителни системи" клон Струма - Места съобщи: "Предприели сме мерки по заснемане на цялото съоръжението, двата дюкера, 13 километра им е дължината. Ще им се направи ултразвуково заснемане дали има още нерегламентирани отклонения. Идеята е цялата вода да влиза в язовира и питейно-битовите нужди на хората да бъдат задоволени."
Според експерти при едно нормално снеготопене за едно денонощие язовирът се пълни с около 1 млн. кубика вода. За целта обаче от него не трябва да излиза вода за промишлени нужди.
Марио Михов добави: "Към този момент категорично заявяваме, че вода от язовир Дяково не се подава никъде с изключение на двете ВиК дружества. Разпорежданията на министър Димитров са, докато язовир Дяково не стане над 50%, да не се дава никаква вода за промишлени нужди."
Автокъщите в промишлената зона Пиперево са клиенти на "Напоителни системи", но близо три месеца не получават вода от язовир Дяково, въпреки че количествата, които ползват, са минимални.
Георги Гроданов, собственик на автокъща: Вие ползвате най-много вода? Това е лъжа и лъжата я опровергаха, като спряха ТЕЦ-а за едни 5 см. Дяково се е качил. Ние нямаме от два месеца вода и въобще не влияем на този язовир. Тук водата се харчи от големи предприятия, такива битови. Ние сме битова нужда, все е едно си си вкъщи и в момента може да се види колко се изразходва, нищо да си измиеш ръцете.
За да решат проблема с безводието, част от автокъщите инвестират средства в изграждането на собствени кладенци за вода.
Георги Гроданов: Проблемът за момента се решава само с едно нещо, сондаж хидрофорна помпа, но това нещо е свързано с много пари. В кръга на шегата аз мога да си мия колите и с мокри кърпи, колите се мият на определени места, има си автомивки. Тук се продават коли. Има си места за това нещо, за да се измие колата от вътре и отвън.
В така наречената промишлена зона на Дупница, където се намират 90% от автокъщите, преди да бъде спряна водата от язовир Дяково, е имало три автомивки, в момента нито една от тях не работи.
Намеренията на собствениците на автокъщи за ефективни протести остават. Те се заканиха да затворят главен път Е- 79, ако скоро проблемът с водата не бъде решен.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)