Избрани Новини

Днес почитаме Свети Харалампий Чудотворец

Той е закрилник на пчеларите

Днес Православната църква почита паметта на св.Харалампий Чудотворец. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Златоустова литургия и се четат молитви за благословение на  меда от новата реколта. Паметта на св.Харалампий особено се почита от нашия народ както заради молитвеното му застъпничество пред Бог за болни, страдащи духовно и телесно, така и като закрилник на пчеларите и проводник на Божията благодат над пчелния мед.

Той се почита като господар на всички болести и най-вече на чумата. Празникът в негова чест е известен и като „Чумин ден”.

Според народното вярване чумата се е родила на зимния Атанасовден и започнала да мори хората по земята, докато св.Харалампий не успял да я залови и окове в девет вериги.

На този ден не се работи, за да не се разсърди светецът и да освободи болестта.

Призори всяка домакиня изпича обреден хляб „колак” и три малки кравайчета и заедно с паничка мед ги носи в черквата да бъдат осветени.

В къщи намазват обредните хлябове с меда, прекадяват ги, разчупват ги на късове и разнасят на три къщи за здраве на „леля” (чумата). Едно от медените кравайчета хвърлят на покрива на къщата за чумата, второто дават на домашните животни, а третото изяждат децата.

С осветения мед мажат челата на децата, за да не боледуват. От него запазват за лек през цялата година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов