Пчелари, медари и миряни почетоха Св.Харалампий в Железница - blagoevgrad.utre.bg

Пчелари, медари и миряни почетоха Св.Харалампий в Железница

10 февруари 2020, 15:37 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Симитли

Специални гости бяха пчеларите от дружество "Пчела-2018“ - Благоевград

Пчелари, медари и много миряни се събраха край храм „Св.Харалампий” в Джалевата махала в симитлийското село Железница. Църквата е „Св.Харалампи”, празник на пчеларите и Св.Валентин по православния календар. Храмът е единственият в симитлийска община, наречен на Св.Харалампий, покровител на медарите и пчеларите.
Отец Спас отслужи литургия и водосвет и освети меда, който бе донесен от много медопроизводители. Казани с курбан къкреха на огнището край храма, с които организаторите нагостиха десетките миряни, местни жители и гости. Общинският кмет Апостол Апостолов и председателят на ОбС-Симитли Владимир Христов запалиха свещица за здраве и се помолиха за смирение навръх празника на пчеларя.
Специални гости на празника бяха пчеларите от дружество „Пчела-2018“-Благоевград. Бай Асен, чието семейство организира празника, е един от най старите пчелари и е член на младото пчеларско дружество. Целта на обединените пчелари е да се запази местното производство и хората да купуват истински мед.
Красивият храм, изографисан с дарения на миряни, прави впечатление с изключително добрата подредба въпреки малките си размери. Осветен е преди 19 години. От 2000-та година до днес и в студ и в мраз на църковния празник миряни се събират да почетат светеца, покровител на пчеларите и медопроизводителите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета