Избрани Новини

Консултативният съвет по въпросите на туризма в Благоевград заседава

Предстои сформиране на тематични работни групи по различните видове туризъм

Първо заседание на новосформирания Консултативен съвет по въпросите на туризма при община Благоевград се състоя днес от 14,00 часа в зала №5. Заседанието бе открито от кмета на община Благоевград инж.Румен Томов.
На срещата бяха поканени и присъстваха представители на всички институции, които имат отношение към туризма. Сред тях и представители на висши учебни заведения на територията на община Благоевград - Американския университет в България, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Колежа по икономика и мениджмънт, Колежа по туризъм, както и на Национален парк „Рила“.
Кметът инж.Румен Томов приветства присъстващите и поясни, че идеята на община Благоевград е да развива различни видове туризма на територията, с цел развитие на бизнеса и привличане на повече гости в областния център.
Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж.Василиса Павлова поясни, че Консултативният съвет по въпросите на туризма е създаден със заповед №130 от 26.05.2014 г.  на кмета на община Благоевград. С общи усилия заложеното в правилника за организацията и дейността на Консултативния съвет по въпросите на туризма в община Благоевград ще се развие през следващите 4 години.
Председател на Консултативния съвет по въпросите на туризма е кметът инж.Томов, секретар Калина Миленкова. На първото заседание днес е актуализиран съставът на Консултативния съвет по въпросите на туризма при община Благоевград.
Предстои сформиране на тематични работни групи по следните видове туризъм: Религиозен, Балнеотуризъм, Културно-исторически, Спортен, Конгресен и фестивален, Зелен и Винен туризъм.
Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Румен Калайджиев приветства състоялата се първа среща. Той посочи, че община Благоевград е регион с възможности и има потенциал за развитие на SPA туризъм, необходимо е предприемане на точни и конкретни действия.
Собственикът на туристическа агенция ЕТ “Оазис-А“ Васил Ангелов посочи, че Благоевград е столицата на Пиринския край с красива природа, фолклор и вкусна кухня. Той поясни, че има възможност за развитие на фестивален туризъм и настоява Благоевград да има по-добра визия като областен център.
На първата среща предложения, свързани с туризма, направи и доц. д-р Преслав Димитров , декан на Стопанския факултет и ръководител Катедра „Туризъм“ в ЮЗУ. По въпросите на туризма мнения изказаха и представители на Национален парк „Рила“ и на Колежа по икономика и мениджмънт.
Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности обяви, че заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма при община Благоевград ще се провежда всеки месец.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов