Избрани Новини

Кой е най-студеният град в света?

Това е Якутск, столицата на Якутия. И е студено, ама много, много студено.

Животът там като че ли е спрял, а хората се предвижват бързо от едно топло място на друго, в опит да свършат всекидневните си задължения, без да се поддават на изключително суровите условия навън. Но жителите на Якутск са свикнали в тази среда. Те издържат осем-месечна мрачна зима, когато температурите падат до минус 60 градуса. За хората там това е нещо нормално, все пак са в Сибир.
С население над 211 000 души, Якутск се намира на 450 км южно от северната полярна окръжност. Той е основно пристанище на река Лена и търговски център, построен върху вечно замръзнала земя. През 19-ти век града процъфтява след откриването на злато, ценни минерали, включително и диаманти под ледената земя. Tой е източник на около 30 тона злато, една пета от световните необработени диаманти, огромни количества нефт и газ, и цяла поредица от други скъпоценни камъни и минерали, които достигат всяка година до световните пазари. Якутск заслужава да се посети заради впечатляващата природа около него, уникалните криогенни (на ниската температура) музеи, както и поради факта, че той се смята за най-студеният град в сета.

Якутск е свързан с останалата част от света чрез летището и река Лена, по която летните месеци се движи ферибот, но зимата, когато всичко е замръзнало, повърхността й се превръща в „магистрала” и става основен начин за транспорт. На мода в Якутск са кожата и вълната, защото всички разчитат на естествените материали, за да се стоплят в нечовешкия студ. Отглеждат се зайци, лисици и северни елени заради кожите им. Местните произвеждат от тях палта, шапки, ботуши и други дрехи за защита срещу минусовите температури. На място като Якутск трябва да се извлече най-доброто от това, което има. В местното меню присъстват конете, а конските глави, сърца, пържоли и колбаси са деликатеси. Но, разбира се, най-важното средство срещу студа си остава водката.

Въпреки нечовешкия студ, в града наистина има забележителни места, които могат да се посетят:
Съкровищата в Музея на републиката, в който се намират най-големите и най-ценните необработени диаманти и късове самородно злато. Те се охраняват добре и до тях се допускат едновременно само по 2-3 души;
Троицката църква (1708 г.);
Подземната изследователска лаборатория към Института за изучаване на вечно замръзналата земя (само по заявка);
Дървеният магазин за сол (1824 г.);
Музеят на мамута - притежава една от най-разнообразните в света колекции на експонати от Ледената епоха. Основната атракция на музея е перфектно запазената (замръзнала) глава на истински мамут;
Якутският исторически и културен музей - предлага впечатляваща колекция от артефакти на народите, обитавали района на Якутск, проследява и историята на района още преди появата на човека;
Масовите племенни тържества по време на „белите нощи”, провеждани през горещия месец юли сред природата близо до града. Това е място за изява на поети, певци, музиканти и танцьори в продължение на 22 часа. Слънцето залязва и след около 10 минути изгрява, за да започне новият ден. Това е якутската Нова година!
Със сигурност не е лесно да се живее в Якутск, но хората там са упорити и макар премръзнали, те са горди жители на най-студения град в света.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)