Светът празнува Деня на любовта - Свети Валентин - blagoevgrad.utre.bg

Светът празнува Деня на любовта - Свети Валентин

14 февруари 2020, 07:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    pixabay

На тази дата влюбените разкриват един на друг, че се обичат

Свети Валентин е празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените разкриват един на друг, че се обичат. Първоначално стар римокатолически празник в чест на Св.Валентин, той вероятно започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.
На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т.нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон.

През 20 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоцацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.
През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци, като при хетеросексуалните двойки това се прави обикновено от мъжа. Най-популярните подаръци са рози и шоколад.

През 80-те диамантената индустрия започва да насърчава Св.Валентин в неговото ориентиране към подаряване на бижута без примеси.
Когато двама влюбени вечерят на Св.Валентин, тяхната връзка често се счита за сериозна.
На този ден много хора се поздравяват с пожеланието „Честит Свети Валентин“, като това може да бъде казано от мъж на жена, в някои случаи и от мъж на мъж.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета