Избрани Новини

ПП ГЕРБ - Петрич предлага проект на Програма за подпомагане на семейства и двойки

Проектът визира подпомагането при раждане, осиновяване и отглеждане на деца

Проект на Програма за подпомагане на семейства и двойки във фактическо съжителство при раждане, осиновяване и отглеждане на деца на територията на община Петрич предлага ПП ГЕРБ - Петрич.
Програмата е изготвена от Общинската организация на ПП ГЕРБ в Петрич, след направен обстоен анализ на демографската картина и възможностите чрез собствени средства Общината да подпомогне родителството. В Програмата ясно са регламентирани и условията за общинска помощ на двойки с репродуктивни проблеми, които всяка година ще могат да кандидатстват. От ГЕРБ поясниха, че за първи път се предлага многокомпонентна програма за подпомагане на родители при раждане, осиновяване и отглеждане на дете, както и за помощ на двойки с репродуктивни проблеми. Програмата обхваща периода от 0 до 7 години в развитието на детето.

„Програмата, която изготвихме, включва общинско подпомагане още от второ дете. Искаме да подкрепим осъзнатото, отговорно и пълнолетно родителство. Нашият анализ показва, че през последните четири години има спад с 10% при раждането на второ дете. Затова подпомагането за родителите започва от него“, поясни кметът и лидер на ГЕРБ-Петрич Димитър Бръчков. От ГЕРБ уточниха, че проектът предвижда еднократна помощ при раждане или осиновяване,  еднократна помощ при постъпване в детска градина и еднократно финансово подпомагане при постъпване в първи клас. По отношение на първокласниците ще се обхванат и родителите, които не отговарят на изискванията за еднократна помощ от МТСП. Фиксирани като предложение са и сумите за общинското подпомагане -  700 лв. за второ дете, 900 лв.а трето и по 700 лв. за всяко следващо при раждане; за родените в петричката болница Общината увеличава помощта – 1 000 лв. за второ, 1 200 лв. за трето дете и по 1 000 лв. за всяко следващо дете. По 250 лв. еднократно ще получават родителите при записване на детето в ясла или градина; еднократно ще бъдат подпомагани и при постъпване в първи клас, като помощта ще бъде уеднаквявана с тази, която социалното министерство отпуска. За родителите, които ще решат да имат трето дете, Община Петрич ще предоставя и безплатен талон за паркиране в „Синя зона“ през първата година на третото дете, пише още в проекта за Програма. За да получават помощта, родителите трябва да бъдат с постоянен и настоящ адрес в общината повече от 1 година към момента на кандидатстването за подпомагане; да са пълнолетни; здравноосигурени; 12 месеца преди раждането или осиновяването поне единият да е бил работещ; да нямат задължения към НАП и към общинския бюджет.

„Няма как някои да формират дохода си на база раждане на деца, без да допринасят за бюджета на общината и държавата“, обобщи кметът Димитър Бръчков. По отношение на гарантираното по Програмата подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми основното е, че родителите ще имат право на 2 500 лв. за един опит годишно, а това подпомагане няма да ограничава кандидатстването пред фондове за асистирана репродукция.

Значително се съкращават сроковете като цяло за отпускането на подпомагане за родители при отглеждане и осиновяване на дете, както и за тези с репродуктивни проблеми. Това предимство отличи депутатът Георги Динев, който обобщи, че местната програма на ГЕРБ е в синхрон с националната политика. Програмата остава отворена за предложения и допълнения. Внесена е  в деловодството на Общински съвет-Петрич и е качена на сайта на Общината. Програмата ще влезе в сила за новородените или осиновени от 1.01.2020 г, за всяко тримесечие при постъпване в градина и от 15 септември за учениците в първи клас, ако бъде приета от съветниците.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)