Избрани Новини

Благоевград се преклони пред делото на Васил Левски (снимки)

Възпоменателната церемония бе организирана от Общината

Днес граждани на община Благоевград, общественици и представители на местната администрация се поклониха пред паметта на Апостола по време на възпоменателна церемония, организирана от Община Благоевград на площад „Васил Левски“.

Венци и цветя в знак на признателност пред бюст-паметника на Апостола положиха кметът на община Благоевград инж.Румен Томов, заместник-областният управител на Благоевград Иван Стоянов, председателят на Общинския съвет Андон Тодоров, Българската православна църква, Бригадното командване, общински съветници. На събитието присъстваха и заместник-кметът по икономика и финанси Ясен Попвасилев, заместник-кметът по строителството и сигурността инж.Евгени Терзиев, представители на общинската администрация, на политически партии, на културни и образователни институции, граждани.

По време на възпоменателната церемония възпитаници от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” - Благоевград Атанас Божурски от VIII „В“ клас и Ваня Александрова от XI ,,А“ клас припомниха едни от най-знаковите моменти от живота и делото на националния герой, отдал живота си за Свободна България.

Васил Иванов Кунчев, е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е популярен с прозвището Левски и е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Васил Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта. На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 февруари. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. В последните си часове Васил Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов, като в изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е”. Всяка година на тази дата България скърби за Апостола на свободата и отдава почит пред делото му.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)