Избрани Новини

34 нови места за продажба на маршрутни карти ще разкрият на основни ГКПП

Те ще улеснят шофьорите на ТИР-овете при стартирането на тол системата от 1 март

34 допълнителни места, в които ще се продават маршрутни карти, ще бъдат разкрити по граничните пунктове, за да улеснят шофьорите на тежкотоварните превозни средства при стартирането на тол системата от 1 март 2020 г. Това съобщи проф.Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ на среща с представители на чуждестранни медии. Ще бъде увеличен капацитетът на най-натоварените пунктове като „Капитан Андреево“, „Калотина“ и „Кулата“.
На всеки гранично контролно-пропускателен пункт ще има обучени хора, които говорят езика на съседната държава. Те ще информират шофьорите за новия начин на таксуване, ще им помагат в закупуването на маршрутни карти и ще представят информация за текущите ограничения на пътя, за да могат шофьорите да изберат най-подходящия маршрут.
Освен това на граничните пунктове ще има терминали за самообслужване на 7-те езика, с които работи системата (английски, немски, сръбски, турски, руски, румънски и гръцки). В тези зони ще има консултант от тол управлението, който ще е на разположение за въпроси.
Когато трафикът е интензивен, има готовност да се включи и мобилен пункт за продажба с две работни места, който да се пренасочва при необходимост.
„В първите месеци мобилните екипи на тол контрола ще бъдат по-скоро за подкрепа и консултация на шофьорите. Това не означава, че ще има гратисен период, защото камерите на рамките ще работят денонощно. Задачата ни е да създадем условия за събиране на пътните такси, а не да санкционираме“, каза проф. Асенов.
При установяване на нарушение, за транзитно преминаващите тежкотоварни превозни средства важат същите санкции, както и за останалите водачи. Те ще имат възможност да платят компенсаторна такса, а ако откажат, ще им бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Преди да напуснат страната, минималната санкция, която трябва да платят е т.нар. максимален тол. В противен случай, като крайна мярка, регистрационните номера на тези превозни средства ще бъдат свалени.
Проф.Асенов посъветва шофьорите да преценят кога да активират закупените маршрутни карти в случай на засилен трафик и опашки на граничните пунктове.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)