Руска делегация гостува на благоевградското читалище (снимки) - blagoevgrad.utre.bg

Руска делегация гостува на благоевградското читалище (снимки)

20 февруари 2020, 13:08 | blagoevgrad.utre.bg
  • Днес имат среща и с Неврокопския митрополит Серафим

Гостите изслушаха с интерес концерта на музикалните състави към читалището

На гости на Народно читалище „Н.Й.Вапцаров - 1866“ в Благоевград са представителите на руската област Челябинск – отец Игор, секретар на Челябинска митрополия и Михаил Зацепин – зам.директор на Челябинската филхармония. Те са придружавани от Росен Богданов, секретар на Международната организация за фолклор IGF. Целта на посещението им е да се запознаят с дейността на читалището за бъдещо съвместно сътрудничество в областта на културния обмен. За тях бе организиран концерт с участието на Градския детски хор, Цигулковия ансамбъл, преподавателките в Детската музикална школа при читалището Гергана Стоянова - цигулка и Иванка Коляшева - пиано, възпитаничката на ДМШ в класа по пиано на Иванка Коляшева  Симеона Кротева и Смесения хор „Ален мак“. Изключително доволни от изпълненията, гостите отправиха първата си покана за участие на Смесен хор „Ален мак“ във фестивал през септември тази година.

Преди концерта гостите посетиха читалищната библиотека, като секретарят на Челябинската  митрополия отец Игор беше изключително впечатлен от старопечатните и ръкописни книги от фонда на читалищната библиотека – Църковният служебник от 16 век, ръкопис и най-старата печатна книга във фонда „Зерцело или огледало християнское“ от 1844 г., като сподели, че за пръв път вижда толкова стара църковна книга на български език, а не на църковнославянски.
Програмата на делегацията продължава днес с посещение и среща с игумена на Рилския манастир, а след това и с митрополита на Неврокопската митрополия Серафим. При цялото им посещение в Благоевград гостите са придружавани от председателя на НЧ „Н.Й.Вапцаров - 1866“ – Благоевград Васил Новоселски.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета