Избрани Новини

В ЮЗУ откриха изложба "140 години българска дипломатическа служба“

Експозицията може да се разгледа до средата на март

Днес в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ бе открита изложба „140 години българска дипломатическа служба“. Специални гости на събитието бяха заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев и директорът на Държавния културен институт към МВнР Снежана Йовева. Те бяха посрещнати от декана на факултета доц. д-р Николай Марин.

„Правно-историческият факултет е най-подходящото място за представяне на подобна изложба, защото във факултета се преподават няколко специалности, тясно свързани с външната политика. Освен това се провеждат научни изследвания в областта на международното право, двустранните и многостранните отношения, които нашата страна развива. С оглед на бъдещите предизвикателства във външната политика е необходимо България да разполага с добре подготвени кадри в дипломатическата служба, за да се защитават българските национални интереси зад граница“, каза при откриването на изложбата доц.Марин. Той изрази своята благодарност към министерството и държавните органи за външни отношения зад граница за оказваната подкрепа на Югозападния университет при реализиране на различни международни образователни програми, проекти и инициативи, в които университетът участва. Доц.Марин отбеляза, че в рамките на девет месеца заместник-министър Георгиев посещава университета за втори път и увери, че доброто сътрудничеството между двете институции ще продължи и занапред.

„Изложбата представя 140 години дипломатическа служба. Този период демонстрира решимостта и смелостта на българската държава самостоятелно да се справя с огромни предизвикателства. Всяко едно от събитията, случили се през тези 140 години, трябва да бъде повод да се гордеем, че дори и тогава, когато сме се изправяли пред проблеми, ние сме успявали да ги преминем и да се изправим по-силни след тях“, каза заместник-министър Георг Георгиев.

„Надявам се всички възпитаници на Югозападния университет „Неофит Рилски“ да почерпят вдъхновение от мероприятията, които са се случвали назад в годините и които са оформили българската дипломатическа служба като такава, каквато е в момента – зряла, мъдра, далновидна, предвидлива“, отбеляза още заместник-министър Георгиев.

Присъстващите на събитието успяха да проследят етапите от историята на новата българска дипломация чрез експозицията, включваща четиринадесет табла. Изложбата, предоставена от Държавния културен институт към МВнР, е почит към първостроителите на дипломатическата служба и хроника, която разказва колко напрегнати усилия стоят зад всеки успешно изминат път.

Благоевград е четвъртият град, след София, Русе и Велико Търново, в който гостува изложбата. Експозицията ще бъде разположена във фоайето на Правно-историческия факултет до средата на март.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)