Избрани Новини

Съветниците от ГЕРБ не подкрепиха бюджета на община Гоце Делчев

Липсва прозрачност при изразходване на финансовите средства на общината

Съветници на ГЕРБ не подкрепиха бюджета на община Гоце Делчев, заради липсата на на прозрачността при изразходване на финансовите средства на общината.
„Три са основните мотиви, поради които ние от ГЕРБ гласувахме „против” приемане бюджета на общината за 2020 г. Това са:липсата на яснота при разходването на средствата, отделени за инфраструктурата, средствата за т.нар. извънсписъчен състав на общинската администрация, и най-важното, задълженията към РИОСВ по Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ в размер на 2 230 000 лв.”, коментира общинският ръководител на ГЕРБ-Гоце Делчев и общински съветник Никола Джингаров.
Той припомни, че още през декември месец съветниците на ГЕРБ изнесоха данни, че  общината е натрупала от 2013 година до момента, задължения в размер на над 2.2 млн. лв., които са дължими по чл.60 и чл.64 от ЗУО и чл.20, ал.3 от Наредба №7. Тогава те изразиха съмнение, че предложеното от кмета на БСП увеличение на такса смет от 57 лв. на 69 лв. на тон се налага именно заради тези натрупани задължения към РИОСВ.
„От няколко седмици чувствителна тема за неврокопската общественост е повишената такса  смет. Принципно община Гоце Делчев съвестно събира тази такса, но не бихме казали, че  разходва средствата по предназначение, като имаме предвид задължения в размер над 2.2 млн. лв. След неколкократни питания защо не са платени тези отчисления и  за какво са изразходвани сумите, събирани от населението, и отричане от общинската администрация, по реда на Закона за достъп до обществената информация поискахме официална справка. Тя потвърди  разминаването в размера на натрупаните задължения”, уточни Никола Джингаров.
Според ГЕРБ по-притеснителното в случая е не отричането и прикриването на размера на задълженията, колкото до управленските механизми, допуснали формирането на такъв отрицателен финансов резултат на публичните ресурси и качествата и уменията на ръководителите в общината по отношение на формирането на финансовата политика и стратегическите бъдещи планове.
„Важно е жителите на община Гоце Длчев да знаят по какъв начин се харчат събираните данъци и такси, каква добавено стойност те носят на обществото и какви са ползите от управлението на тези финансови потоци. Тези въпроси бяха зададени от общинските съветници на ГЕРБ по време на гласуването на бюджета, който ние не подкрепихме,защото не получихме не само отговори, но и убеденост по отношение на прозрачността на изразходване на бюджета на общината”, категорични са от ГЕРБ-Гоце Делчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)