Закриват дом за сираци в Дупница - blagoevgrad.utre.bg

Закриват дом за сираци в Дупница

23 февруари 2020, 10:22 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    bg.wikipedia.org

Дейността му ще бъде спряна от 1 април тази година

Работещият от 90 години в Дупница дом за деца, лишени от родителски грижи, "Олга Стоянова" ще бъде закрит, а възпитаниците му ще бъдат преместени в нови жилища от семеен тип, обявиха от общината.

Дейността му ще бъде спряна от 1 април тази година, става ясно от докладна записка на кмета Методи Чимев до Общинския съвет, информира БНР.

Закриването за юндома, в който през годините са получавали грижа стотици деца от района, е част от националната политика за извеждане на децата от институциите и настаняването им в среда, близка до семейната.

В Дупница вече са изградени два центъра за деца от семеен тип. В един от тях ще бъдат настанени и седемте деца, които в момента живеят в Дом „Олга Стоянова“. Приемът на деца там е спрян преди две години.

В средата на март в Дупница ще бъдат разкрити двете нови социални услуги, които ще заменят институционалната грижа за децата - Център за настаняване от семеен тип за деца с капацитет 12 места и Преходно жилище за деца и юноши от 15 до 18 години с капацитет 8 места.

Ръководството и персоналът на досегашния дом ще бъдат запазени - още повече, че помещения към юндом "Олга Стоянова" са оборудвани и подготвени като приют за бездомни. Няколко души тази зима пребивават в него, каза директорът Красимира Александрова.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета