Избрани Новини

МВнР: Пътувайте до Италия само в краен случай

Няма данни за заразени с коронавивуса българи в Китай и в Италия

Във връзка с разпространението на новия коронавирус „Ковид-19“ (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия препоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза, предупреждават от Министерството на външните работи.
Препоръчваме също така на сънародниците ни да се въздържат от посещение на публични мероприятия, да избягват места със струпване на много хора, както и да спазват мерки за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и да се избягва пряк контакт с непознати.
В същото време, взимайки предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията на  коронавирус 2019-nCoV, Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до най-високото Ниво 5:  Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.
Няма данни за заразени с коронавивуса „Ковид-19“ (COVID-19) на български граждани в Китай и в Италия.
В посолството ни в Рим и в Генералното ни консулство  в Милано не са получавани сигнали за заболели българи или сигнали от наши сънародници за съдействие във връзка с ограниченията в рамките на карантината в някои градове. На спешния телефон на Генералното ни консулство в Милано са постъпили две обаждания от наши сънародници с молба за препоръки.
По информация на италианските власти броят на заразените в Италия от новия коронавирус към момента е 132 души, като 26 от тях са на интензивно лечение. Регистрирани са нови случаи в населени места, където до този момент нямаше признаци на зараза като град Монца, Сесто Сан Джовани, селцето Валтелина (община Сондрио, Ломбардия). Има нови случаи и в Торино.
Не е обявено извънредно положение, но постоянно се въвеждат нови ограничаващи заразата мерки. Преустановено е спирането на влаковете в градовете „под карантина“, където са регистрирани случаи на заразени хора -  малките общини около град Лоди, Ломбардия: Кодоньо, Казалпустерленго, Малео Кастильоне д‘Ада, Теранова дей Пасерини, Сомаля, Сан Фиорано и Сесто Кремонезе. Забранено е напускането или посещението на външни лица в тези населени места.
По данни на Италианския статистически институт в област Ломбардия живеят 10 046 българи, в област Венето -  2312, в област Пиемонте – 3071, в град Милано са регистрирани 5 241 български граждани, а в община Лоди - 313 българи.
Посолството ни в Рим и ГК Милано са в готовност да оказват съдействие на сънародниците ни при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с :
- посолството ни в Рим на телефони  +39 06 322 46 40; +39 06 322 46 43. Телефони на посолството в извънработно време: + 39 06 322 46 40; + 39 06 322 46 43.
- Генерално консулство в Милано: +39 02 849 429 02. Телефон на генералното консулство в извънработно време: +39 33 37 826 043.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)