Избрани Новини

Благоевградският театър застава зад сегашния директор Маргарита Мачева

Те са против решението на ВКС, отменило уволнението на бившия директор Александър Галперин

Благоевградският театър застава зад сегашния директор Маргарита Мачева. Театралните работници са против решението на ВКС, отменило уволнението на бившия директор Александър Галперин. Това е официално становище, прието на общо събрание на колектива на театъра и изпратено до министъра на културата, до председателя на Съюза на българските артисти и до медиите. Ето подробности от изпратеното писмо:

"За периода февруари 2013 – до днес, 24.02.2020 г., Драматичен театър „Никола Вапцаров” -  Благоевград е бил под ръководството на седем директора. Тези чести промени доведоха до лоши финансови резултати, нарушаване на работната атмосфера – творческа и административна.
С назначаването на Маргарита Мачева - временно изпълняващ длъжността директор на културната институция (м.октомври 2018), творческите и финансовите показатели на театъра са значително подобрени.
Освен новите спектакли, към момента в репертоара на театъра има още 6 активно играещи се заглавия.
За периода на управление на Маргарита Мачева съставът имаше възможност да работи с утвърдени режисьори, екипи от сценографи, хореографи, композитори и други. Като резултат от това Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград присъства трайно в театралния афиш на столицата и в страната.
Творческите успехи се потвърждават от получените номинации и награди, участия в национални и международни фестивали.

В управлението на театъра при настоящото ръководство стриктно се спазват Закона за авторското право и сродните му права, финансовата дисциплина, както и разпоредбите на Министерство на културата, което преди това не е било честа практика и е довело до натрупване на финансови загуби, уронване на престижа на институцията и обезценяване на труда на работещите в театъра.
За натрупаните публични задължения към Община Благоевград, от изгубени дела, доставчици и фирми от повече от десет години, настоящият директор Маргарита Мачева води успешни преговори и прилага ежемесечно разпределение на задълженията и тяхното погасяване. Повече от половината задължения са вече погасени, което дългосрочно значи, че театърът, спазвайки тази политика на погасяване, ще има възможност да кандидатства по европейски програми и проекти, общински проекти и други, подпомагащи дейността му.
Театърът за първи път има изградена предварителна детайлна годишна програма за репертоара и игралния си афиш.
Изброеното дотук дава увереност, спокойствие и творческо самочувствие на колектива. Именно в стотния юбилеен сезон, настоящото ръководство успя да събере на сцената три поколения актьори и дългогодишни служители в институцията, в общ спектакъл.
Убедени сме, че всяка една промяна в ръководството ще доведе до значителни финансови и творчески загуби.
Ние, колективът на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград, се обръщаме с призив за отговорно отношение към нашите искания, а именно:
Настоящият временно изпълняващ длъжността директор Маргарита Мачева да остане на поста си.
В противен случай, ние сме в готовност за предприемане на стачни действия", се съобщава в писмото.

Да припомним, че ВКС потвърди решени № 1790/16.04.2019 г. на Окръжен съд - Благоевград, като възстанови на работа Александър Галперин като директор на ДТ „Никола Й.Вапцаров“ - Благоевград.
С решение № 37/18.02.2020 г. Върховната инстанция признава уволнението за незаконно и осъжда ДТ „Никола Й.Вапцаров“ - Благоевград да заплати на Александър Галперин на основание чл.78, ал.3 от ГПК сумата от 1200 лв.
Делото за незаконно уволнение беше заведено от Александър Галперин в края на 2018 година в Районен съд - Благоевград, след като със заповед на министъра на културата от 13.09.2018 г. му е било наложено наказание "дисциплинарно уволнение" за извършени общо 9 нарушения на трудовата дисциплина за периода 1.09.2017 до 30.06.2018.
Уволнението на Александър Галперин е признато за незаконно на три инстанции. Според съда липсват доказателства за нарушенията, за които Галперин е уволнен дисциплинарно, като не се доказва и, че многократно е извършил нарушения на трудовата дисциплина.
Решението на ВКС е окончателно.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)