Избрани Новини

Дупнишката шевица печели все повече почитатели

Експерти от ИМ - Дупница участваха в ателието по покана на НИМ

Дупнишката шевица печели все повече почитатели. „Уникална“, „завладяваща“, „с невероятен колорит“, „запомняща се“ – думи на участниците в организираното четвърто ателие от НИМ – „Дупнишки шевици“ по проекта „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията“, финансиран от НФ „Култура“.
Успешният проект на Исторически музей - Дупница „Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица“, финансиран също от НФ „Култура“, беше поводът експерти от ИМ - Дупница да участват в ателието по покана на колегата Ели Гуцева от НИМ.
Ателието беше вълнуваща среща на съмишленици и любители на красотата в българското традиционно облекло, където имаха възможност да презентират Дупница с нейната история и развитието на женския костюм от района. Показаха автентични образци на женски носии от началото до 40-те на ХХ век, които бяха разглеждани с интерес от посетителите. Уредник-етнологът от ИМ - Дупница Виктория Крумова отговори изчерпателно на въпроси, вълнуващи участниците.
Разгадалата дупнишкия бод майсторка на кене и гоблени Ани Йовева разказа за особеностите на шевицата и представи техниките за бродиране.
Изненадата на ателието бяха новите ризи на Марта Стоянова и Силвия Величкова с дупнишка шевица. Двете дами бяха участнички в първото ателие по проекта на дупнишкия музей, където под ръководството на Ани Йовева овладяха дупнишкия бод и имаха сили и смелост да започнат изработването на свои ризи. Техните резултати са доказателство за успеха на проекта.
Впечатляваща беше представената от Светослав Петров автентична женска носия от началото на ХХ век с възстановени от него по оригинални образци аксесоари от невестинския костюм от Дупнишко.
За доброто настроение на всички допринесе изпълнението на Рени Христова от трио „Авлига“ при НЧ „П.К.Яворов 1978“ Дупница.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)