Избрани Новини

Стотици родолюбци със знаме в ръка изкачиха връх Кръста

На връх Кръста са застигнати освободителните войски от вестта за примирието и свободата

Стотици жители на община Симитли със знаме в ръка навръх националния празник изкачиха връх Кръста край село Ракитна.
Традицията от години е да правят поход до връх Кръста, където са застигнати освободителните войски от вестта за примирието и свободата. Там горе, край Ракитна е побит кръстът и с него белязана границата на свободна България.
Сутринта на националния празник пред кметството в село Ракитна бе по-оживено от всякога. Там още отрано започнаха да се събират млади семейства с децата си, учителки с учениците си, баби и дядовци с внуците си. Програмата за празника е такава всяка година: който люби и тачи род и родина, който милее за България, който има отношение към историята и славата на героите-освободители, който може – е тук. Тук, в Ракитна, откъдето започва походът към историческия връх Кръста.
Венец на признателност на паметника на освободителите положиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общинския съвет Владимир Христов, народният представител Стефан Апостолов, граждани. Деца от гимназията в Симитли в мерена реч припомниха за героизма, битките и победите на предците ни.
След церемонията на върха баба Катя и кметът на село Ракитна Стефан Костов чакаха в селото да нагостят всички от историческия поход с вкусни гозби. Пак така, по традиция.
Привечер в 18:00 часа празненствата ще продължат в Симитли, където ще бъдат поднесени венци на паметника „Илинден” и паметника „Лъвчето”. Празничното шествие ще тръгне от сградата на общината и ще продължи по маршрута. С празнична програма симитличани ще почетат загиналите за свободата на площад „Септември“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)