Избрани Новини

Благоевград отбеляза Трети март (снимки)

В църквата "Въведение Богородично“ се отслужи панихида за загиналите за свободата

Днес Благоевград отбеляза 142-та годишнина от Освобождението на България. В църквата „Въведение Богородично“ се отслужи панихида за загиналите за свободата на страната ни, а после бяха положени цветя пред паметника на майор Иван Павлович Орлински. В знак на почит и признателност цветя положиха кметът на община Благоевград инж.Румен Томов, областният управител Бисер Михайлов, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на Общинския съвет Андон Тодоров, Даниела Савеклиева, народен представител, общински съветници, представители на културни и образователни институции, на политически партии, граждани. На събитието присъстваха и заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности инж.Василиса Павлова, заместник-кметът по икономика и финанси Ясен Попвасилев, заместник-кметът по строителството и сигурността инж.Евгени Терзиев, представители на общинската  администрация.

В организираното шествие първият лъч беше от ученици с училищните знамена, предвождани от Биг Бенд - Благоевград, които преминаха по улица „Тодор Александров“ до паметника на Гоце Делчев на пл.,,Македония“.

Честванията продължиха с ритуал по полагане на цветя в чест на посрещането на руските освободителни войски на паметната плоча пред централния вход на стадион ,,Христо Ботев“. В празничната програма участие взеха Атика Марчева, Божидар Георгиев и Ерика Марчева, възпитаници от ЦЛТРДБ с ръководители Соня Кацарска и Даниела Богданова, както и ученици от Националната хуманитарна гимназия „Св св. Кирил и Методий“ с ръководител Христина Палева. Непосредствено след това тръгна и вторият лъч от шествието, който премина по улица „Трети март“ и стигна до площад „Македония“.

Тържествената церемония по повод 3-ти март започна с молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен от благоевградските свещеници, и продължи с тържествено издигане на националния флаг на Република България. Водещите на празника Антон Велев и Димитър Борумов поканиха на сцената кмета на община Благоевград инж. Румен Томов за тържествено слово.

"Уважаеми съграждани, за мен е чест да ви поздравя по случай Националния празник на Рeпублика България – 3-ти март. Днес е свещена дата за нашия народ, тъй като на този ден се навършват 142 години от Освобождението на страната ни от османско иго. На 3-ти март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който отбелязваме края на Руско-турската освободителна война. Краят, който ражда ново начало за нашия народ, начало на една самостоятелна българска държава! Днес ние трябва да бъдем обединени повече от всичко, трябва да бъдем заедно, защото само така можем да съхраним себе си, българския народ и историята! Нашите деца трябва да познават и помнят историята на своята Родина! Нека ги научим да пазят и ценят спомена за славните български опълченци, които с кръвта си извоюваха свободата ни! Нека се поклоним пред подвига на хилядите българи, дали живота си, за да видят Отечеството си свободно! Дълбок поклон пред светлата им памет! Нека да си пожелаем мир и по-добро бъдеще за нашите деца! Честит празник, българи! Да живее България!“, каза в речта си градоначалника.

Празничната програма продължи с невероятното изпълнение на Люси Сивикова на песента ,,Хубава си, моя горо“ и рецитал на ученици от ЦЛТРДБ с ръководител Юлия Дживджорска.

Церемонията продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, а след това започна концертът на Ансамбъл ,,Пирин“. В Регионалния исторически музей бе открита фотоизложбата "Истинската България" на Асен Великов, а на пл."Македония“ празничната програма завърши с концерт на Ансамбъл "Езерец" към НЧ "Никола Вапцаров - 1866".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов