Благоевград отбеляза 139 години от рождението на Тодор Александров - blagoevgrad.utre.bg

Благоевград отбеляза 139 години от рождението на Тодор Александров

04 март 2020, 15:00 | blagoevgrad.utre.bg
 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

Той е лидер на Вътрешната македонска революционна организация

Днес пред бюст-паметника на Тодор Александров благоевградската общественост отбеляза 139 години от рождението на героя. С кратко слово Станимир Радулов, общински председател на ВМРО, припомни живота и делото на българския революционер. На церемонията присъстваха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж.Василиса Павлова, заместник- областният управител Иван Стоянов, представители на институции, политически партии, общински съветници, граждани, които положиха венци и цветя пред паметника на Тодор Александров в знак на почит и признателност към делото му.

,,Аз съм оръдие само на идеята за освобождението на Македония и обединението на българския народ. Това съм го доказал с целия си живот, като съм пожертвал за тази идея всичко, освен живота ми, който случайно е оцелял."
Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Големият патриот намира смъртта си на 31.08.1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза: “Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета