Изложба в Коларово нареди чародеят на четката Александър Дончев - blagoevgrad.utre.bg

Изложба в Коларово нареди чародеят на четката Александър Дончев

04 март 2020, 17:00 | blagoevgrad.utre.bg
 • Снимка:
  Фолк Прес

  Той е почетен гражданин на Петрич.

 • Снимка:
  Фолк Прес

 • Снимка:
  Фолк Прес

Тя е в чест на националния празник Трети март

В чест на националния празник 3 март вчера на пешеходната зона в центъра на петричкото село Коларово беше експонирана художествена изложба „Свободата в изкуството“ с творби на известния петрички художник Александър Дончев.
Изборът на село Коларово за място на изложбата има и своето сантиментално обяснение. Светла страница от житейската и професионална биография на Александър Дончев е и село Коларово. Тук именитият днес творец е преподавал изобразително изкуство в местното средно училище "Васил Левски" през 1969-1970 година.
"На времето село Коларово избра мен и сега най-логично беше аз да избера именно Коларово за тази изложба на открито, която е и първата ми извън Петрич. Ето затова е съвсем естествено да съм емоционално пристрастен към Коларово. Факт е обаче, че дори хора, които нямат никаква житейска връзка с Коларово отбелязват, че то е село на будни българи! А и няма по-подходящ ден за изложба с такава тематика от националния ни празник!", с присъщата за всеки творец емоционалност обясни мотивите си известният художник.
Като творец, подвластен на жанровото многообразие в изобразителното изкуство, Александър Дончев е и автор на герба на град Петрич, на интериорния дизайн на историческия музей в южния град и на десетки портрети на български будители в училища, читалища и административни сгради в община Петрич и извън нея, разказва историкът-фолклорист Димитър Тренчев.
Освен в България творби на Александър Дончев са притежание на държавни галерии и частни колекционери в Република Северна Македония, Гърция, Румъния, Русия, Турция, Германия, Бразилия и САЩ.
За цялостното си творчество като художник и професионалната си биография като учител Александър Дончев е удостоен със званието „почетен гражданин“ на град Петрич.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета