Избрани Новини

В Благоевград се сформира Кризисен щаб за реакция при зараза с коронавирус

Всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си

Заседание на Кризисния щаб в Благоевград се състоя днес в зала №101. Ръководител на Кризисния щаб е кметът инж.Томов. Съставът е определен със заповед на кмета на основание чл.44, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Присъстваха членовете на щаба заместник-кметът по строителство на община Благоевград инж.Евгени Терзиев, секретарят на Община Благоевград Мария Стойнева, директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов, представители на трите болници - МБАЛ-Благоевград д-р Александър Костов, МБАЛ „ПУЛС“ Александър Щерев, Специализирана болница по онкология “Свети Мина“ д-р Георги Георгиев, на Спешна помощ – д-р Наташа Китина и Мария Танчева, началникът на Първо РУ - Благоевград гл.инспектор Петър Зашев, началникът на Второ РУ-Благоевград гл.инспектор Красимир Уруджолов, представители на транспортни фирми на територията на община Благоевград с валиден лиценз, извършващи превози извън пределите на страната, сред тях Марио Богданов, Петър Демерджиев, Христо Владимиров. По време на заседанието са набелязани конкретни действия за превенция и реакция при евентуално разпространение на заразата.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов запозна членовете на Кризисния щаб за координирането на дейностите по изпълнение на заповеди на министъра на здравеопазването относно алгоритъм за поведение при лица, пристигащи от Китай и Италия. Всички жители трябва да са информирани при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура, кашлица, затруднено дишане, треска и т.н.) да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Директорът д-р Калоян Калоянов заяви, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си. Жителите на община Благоевград, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните здравни инспекции) са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар, съобщи директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов.

Болниците на територията на община Благоевград имат готовност за разкриване на легла и настаняване под активно лекарско наблюдение на лица със симптоми на коронавирус.

От лечебните заведение съобщиха, че към момента най-голяма тревога е недостигът на медикаменти и маски.

Кметът на община Благоевград инж.Томов напомни за стриктно спазване на указанията на министерството на здравеопазването.Предприети са мерки за дезинфекция на градския транспорт, създадена е организация за превенция от разпространение на заразата в детските градини, училища, социални домове.

Жителите на община Благоевград трябва да бъдат спокойни, кметовете и кметски наместници на 21-те населени места също ще получат ясни указания за действия, създадена е организация за взаимодействие със съотвените структури и се предприемат всички възможни мерки от страна на Общината, обяви кметът. Градоначалникът апелира всеки български гражданин да се отнася съвестно към своето здраве и здравето на останалите хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)