Избрани Новини

На Тодоровден в Симитлийско

Ще има гонки между бегови коне и турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи

Традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови жребци от симитлийска община на поляните край селата Крупник и Полена. Мястото е местността Беглико между селата Крупник и Черниче днес от 11:00 часа.
В Полена и на поляните на местността Беглико ще бъдат направени водсвети. Веднага след това са състезанията, в които жребците ще премерят сила, бързина и грация. Състезанията ще започнат с гонки между бегови коне и ще завършат с турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи. Организаторите на празника – Община Симитли и кметствата на селата Крупник и Полена, са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне.
За поредна година за Тодоровден и стопаните от село Брежани ще изведат конете си за празника. Там преди обед ще се съберат в местността Св.Тодор край селото.
РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ В КОННИте НАДБЯГВАНИЯ:
11:30 часа – старт на жокеите в I-ва гара на дистанция 3000 м, която според броя на ездачите ще определи и броя на сериите. Спазва се принципа на елиминацията.
След приключване на състезанието за най-бързи коне следва теглене с товар.
Участват три категории, в които участниците ще теглят товари на 40 м разстояние за 3 минути. I-ва категория – коне до 450 кг собствено тегло,  II-ра категория – коне от 450 до 650 кг  собствено тегло и III-та категория – коне над 650 кг собствено тегло.
Конете, които преминават 40 метра за 3 минути, се дотоварват и след това се излъчват първенците. Всички коне участници в тегленията се мерят на кантар.
Участници, които удрят конете, ще бъдат елиминирани.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов