Избрани Новини

Симптомите: каква е разликата при грип и коронавирус?

Д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС, коментира разликите в ранната симптоматика при вирусите

Д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС коментира пред Нова ТВ разликите в ранната симптоматика при вирусите:
„Нищо толкова страшно и проблемно не се е случило. Знаехме, че в даден момент вирусът ще стигне и България. Няма как лесно да се ограничи нещо, което се разпространява по въздушно-капков път. Има много хора които продължават да пътуват, неизбежно е”.
Тя обясни, че винаги е съветвала и убеждавала пациентите да си правят ваксина срещу грип. По нейни думи процентът бил срамно малък.
„Медицината се учи цял живот и на пациентите би било доста трудно да различат симптомите на грипа и на коронавируса. Възможни са много сценарии. Може да сте в контакт с човек, който не е спазил карантината. Може да го направите дори и без да ходите на много обществени места, но всичко започва от това, че някой не е спазил карантината”, добави тя.
Николова коментира и ранната симптоматична разлика между двата вируса. „При грипа се започва с втрисане и висока температура. Кашлицата не е първа стъпка при него. Коронавирусът е силен вирус, който атакува дълбоко рецептори в белия дроб. Започва се с кашлица и усещане за недостиг на въздух. Дишаме трудно и се появява температура”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов