Избрани Новини

Паметник на покойния Неврокопски митрополит Натанаил откриха в Гоце Делчев (снимки)

Той бе пословичен безсребреник, благ и чужд на суетата

Духовници, висши архиереи, кметове от областта, общински съветници и много граждани се събраха на площад "Митрополит Натанаил" в град Гоце Делчев, за да почетат паметта на владиката, оглавявал Неврокопската епархия близо 20 години. Кметът Владимир Москов и Неврокопският митрополит Серафим откриха бюст-паметник на владиката Натанаил по време на тържествената церемония, която не бе помрачена от дъждовното време. Сред хората на площада бяха дарителите за издигане на паметника, авторът на творбата – младият скулптор Илия Бояров, майката и братът на покойния митрополит Натанаил, кметовете на общините Благоевград и Банско.

При откриването кметът Владимир Москов каза: „Приносът на митрополит Натанаил в исторически, просветителски и духовен план за Неврокопския край е огромен. Той бе човекът, който направи всичко по силите си, за да върне седалището на Неврокопската епархия тук, където й е мястото. Той направи изключително много, за да възроди църквата, да я отвори за по-младите, защото вярваше, че именно у децата и подрастващите е най-важно да се посее семето на вярата. За да изразим уважението си към дейността на Неврокопския митрополит Натанаил, по предложение на общинското ръководство и с решение на Общинския съвет, площадът, на който се намираме сега, бе наречен на негово име „Неврокопски митрополит Натанаил“. Преди година Общинският съвет взе решение тук да бъде поставен бюст-паметник на дядо Натанаил. През почти 20-годишното си служение като Неврокопски митрополит дядо Натанаил разви голяма дейност като пастир, учител, духовен наставник, грижовен отец на малки и големи, човек с голяма жертвеност и преданост на Божието дело и неуморна отдаденост на ближните и нуждаещите се. Той беше голям патриот, отдаден на родния си край… Благодарни сме, че имахме дядо Натанаил за наш приятел, учител, духовен наставник, ценен съветник. Благодарни сме за всичко, което той направи за нас, за нашия град и за Неврокопска епархия.”

Натанаил е Неврокопски митрополит от 24 април 1994 до 16 ноември 2013 година. Роден е на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско, със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет. По-късно служи в Синайския манастир в Египет и в Израел. През 1986 година Светият синод го изпраща на енорийска служба в Лондон. На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е Неврокопски митрополит.

Митрополит Натанаил остави в земния си път дирята на големия човек на нашето време, отдал личната си воля в полза на хората – безчинно скромен, по детски всеопрощаващ, пословичен безсребреник, благ и чужд на суетата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)