Избрани Новини

Доц.Кунчев: Търсете общопрактикуващите лекари само когато наистина имате нужда от тях

Към момента у нас няма доказани нови случаи на коронавирус

Нека хората търсят помощ от общопрактикуващия лекар или в болница, когато наистина е необходимо и не може да бъде отложено във времето. Несериозно е да натоварваме системата и да рискуваме собственото си здраве и това на околните заради неща, които търпят отлагане – като например да си вземем направление за ежегоден профилактичен преглед, да ни бъде издаден документ, който може да почака и т.н. С този апел главният държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев се обърна към българските граждани в рамките на брифинг на Националния оперативен щаб.
Доц. Кунчев посочи, че с нарастването броя на изследваните лица все повече ще се разчита и на бързите скринингови тестове. Златният стандарт обаче е единствено изследването и доказването в Националната референтна лаборатория. „Никоя страна в света не обявява положителен резултат на база бърз тест, тъй като тези тестове не са достатъчно точни и надеждни“, обясни доц. Кунчев, като допълни, че те се използват предимно за отсяване на случаите.
За да има доказано положителен резултат, който да се приеме в рамките на Европейския съюз, пробата трябва задължително да бъде изследвана и потвърдена в Националната референтна лаборатория, беше категоричен директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев.
Към момента у нас няма доказани нови случаи на коронавирус. Продължава изследването на изпратените проби - 84 от Плевен, 47 от Габрово. Във ВМА за изследвани са 27 проби, като всички те са отрицателни. Останалите резултати се очаква да бъдат готови в рамките на денонощието. Тези данни изнесе председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Мутафчийски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов