Избрани Новини

Каракачанов: Недобросъседско е настаняването на мигранти до границата с България!

Натрупването на мигранти към нашата граница е неприемливо

"Имаме много добри дипломатически отношения с Гърция, но натрупването на мигранти към нашата граница е неприемливо."
Това написа във Фейсбук профила си заместник министър-председателят, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов във връзка с напрежението но българо-гръцката граница, породено от мигрантите.
Ето целия текст на позицията на Каракачанов:
"Настаняването на нелегални мигранти в близост до границата ни от гръцка страна е предпоставка за допълнително наслояване на напрежение. Това не е добросъседско и е неразумно!
Българската армия е в готовност и гарантирам, че нова вълна мигранти към страната няма да допусна. Все пак нека колегите от Гърция да се замислят съпричастни в какво действие по-точно стават.
Ердоган и неговите провокации спрямо Европа са едно. Съвсем друго е използването на хората като пешки на шахматната дъска на геополитическия хоризонт на Балканите.
Не е хуманно. Погледнете го и от тази гледна точка. Всички видяхме и репортажите, разпространени от международните агенции, как турски граничари возят и карат насила мигранти да преминават в Гърция. Не може ние да ставаме заложници на чужди конфликти и интереси.
Нов лагер на българската граница от страна на Гърция е вече тенденциозен. Това ще доведе до напрежение в иначе добросъседските ни отношения. Кому е нужно това?
България има ясна позиция от самото начало на кризата. ВМРО е с категорична такава още от генезиса на проблема.
България няма да плаща чужди сметки!"
Да припомним, че днес се състоя протест в гръцкото село Промахон, само на 4 км от Кулата, заради намерението на гръцките власти в района да бъде построен лагер за бежанци. Местните са категорични, че няма да допуснат чужденците близо, въпреки че лагерът ще е от затворен тип. В последните дни идеята за бежанския лагер претърпя няколко промени заради протести на местните хора. Първоначално са обсъждани Родопоис, Вирония и сега Рупел, старо селище  близо до Промахон. Местното население не одобрява решението на правителството да настани там мигранти, събра се на протест и ще предприемат ефективни действия. Преди два дни гръцките власти информираха, че настаняват в лагер в Серес бежанците, дошли на гръцката граница след 1 март.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)