Избрани Новини

Болничните листове за коронавирус засега не застрашават социалноосигурителната система

Общо издадените болнични листове към 11 март по тази причина са 392

„Националният осигурителен институт прави всекидневен мониторинг на издадените болнични листове с причина карантина. Общо издадените болнични листове към 11 март по тази причина  са 392, като от тях с код по международната класификация на болестите, свързани конкретно с коронавирус, са 39“.
Това заяви пред бТВ управителят на НОИ Ивайло Иванов, като допълни, че в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. са предвидени разходи за фонд „Общо заболяване и майчинство“ в размер на около 1,3 милиарда лева. От тях близо 633 милиона лева са за парични обезщетения за временна неработоспособност, включително и карантина.
Управителят на НОИ подчерта, че с тези средства ще могат да бъдат изплатени над 18 милиона работни дни за временна неработоспособност, където се включва и карантината. Той сподели, че през първите два месеца на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. се отчита и спад с близо 130 хиляди в общия брой на приетите болнични листа.
„Ако при екстремни обстоятелства все пак възникне недостиг на средства, НОИ може да инициира промяна в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, да бъде одобрен допълнителен трансфер от Министерския съвет по бюджета на института с източник централния бюджет или да инициира компенсирани промени по разходите в консолидирания бюджет на ДОО, с други думи да се вземат средства от една осигурителна програма и да се прехвърлят в друга, ако не се превишава общото ниво на разходите.“, допълни още Ивайло Иванов.

От думите му стана ясно, че в териториалното поделение на НОИ в Габрово вече е постъпило сведение от Областната дирекция на МВР в града за пет лица, завърнали се от Италия и подлежащи на домашна карантина за срок от 14 дни, които не са открити на посочените адреси.
„Предстои по най-бързия начин да разберем тези хора осигурени ли са по българското законодателство, имат ли издадени болнични. Всяко от 28-те териториални поделения на НОИ има задължението да ни уведомява при всеки установен случай на неспазване на наложена карантина“, уточни Иванов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)