Избрани Новини

В Банско ще бъде осветена иконата "Старозаветна Троица”

Безценната светиня е нарисувана от монаси от Светогорския манастир Дохиар

Днес, на храмовия й празник, в църквата „Света Троица" в Банско ще бъде осветена иконата „Старозаветна Троица”.
От март тази година банскалии и гостите на града се покланят пред светата икона. Тя е поставена в специално изработен за нея красив резбован проскинитарий - дървена поставка за икони.
Иконата „Старозаветна Троица” или „Гостоприемство Авраамово” е по-известна като Рубльовата  Троица. Тя е сред най-разпространените изображения на Света Троица в православния свят. Неин автор е известният иконописец от Московската школа преп.Андрей Рубльов.
Иконата е създадена през 1425 година и е определена от църквата за образец на иконописта и на всички изображения на Пресвета Троица.
Днес тази икона има много копия, а едно от тях вече е в Банско. Безценната светиня е нарисувана от монаси от един от най-красивите Светогорски манастири – Дохиар. В този манастир се съхранява чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница /Всечуваща/. Същите монаси-художници нарисуваха копие и на тази икона и преди по-малко от година миряните в Банско можаха да се поклонят и помолят пред изображението на Божията майка.
Иконата и проскинитарият са дарение на църквата в Банско от Борислав Лазаров, Димитър и Дуни Захови и много анонимни дарители.
Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще извърши празничната  Света Литургия и освещаването на иконата “Старозаветна Света Троица”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов