Избрани Новини

Ербап народ сме - с маска или без!

Поликлиниката в Благоевград е почти празна

Ето така - пуста и празна - изглеждаше поликлиниката в Благоевград днес. И то в един от най-пиковите й часове, когато обикновено пред кабинетите на лекарите се тълпят десетки хора. Днес тук-там се мяркаше по някой пациент, дошъл за рецепта. Защото от дни лекарите и медицинските сестри, по техните думи, общуват с пациентите си по телефона или онлайн. Модерно, а сега и така необходимо. Взаимно се опитват да се предпазят. Медицинските специалисти, които видях днес в поликлиниката, бяха всички с маски. Пациентите - не. Тях вирус не ги лови!

Пусти са и кафетата и ресторантите в града. Или поне, според келнерите, са с видимо намаляла клиентела. Само някои от най-постоянните клиенти си пиеха кафето рано сутринта. В останалото време е мъртвило.

Обикновено до 10 часа кафето е левче и по тази причина - много ясно! - в кафетата е пълно с пенсионери. Сега обаче като мигриращи лястовички - никакви ги няма. Всеки се е скрил вкъщи, че вирусът на короната мори най-вече пенсионери. Затова - кафенце у дома!

Похвалното е, че част от дамските компании в кафетата, освен усърдно разменяне на новини около коронавируса, обменяха опит, като показваха своите гелове за почистване и уточняваха кой е най-добър. Всяка трета от дамите си бе купила такъв щит срещу коронавируса. Но препоръчваха навън да се ходи и пазарува с ръкавици - всъщност както е било едно време - лете и зиме дамите са били с ръкавички! И хигиенично, и красиво, нали?

Мъжете не са така активни и явно не си падат толкова по личната хигиена. Е, младежите, както обикновено, са в крак - гелове, ръкавици, спирт, спрей. Мъжете, с които разговарях, се похвалиха, че борят "короната", както се изразиха, с греяна ракийка. А друг ги засече, че чистата натурална ракия е най-лековита. За мазане, разтриване, пиене... А и не се харчи ток! Икономист велик! Що ли не стане министър на икономиката?

В магазините и големите търговски вериги хора има, но отливът на клиенти е очебиен. Няма ги постоянните опашки. Тук-там виждам някой с маска. Продавачките - нито маски, нито ръкавици. А знаят всички, че парите, особено монетите, са развъдник на вируси и бактерии. В това число и на коронавируса. Но може би типичната ни българска инатливост ще пребори коронавируса?  Ние сме ербап народ - кой, мене ли? Ти май не ме уважаваш, а?

Бягай, корановирус, бягай, докато не сме ти се нахвърлили!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов