Избрани Новини

Кабинетът иска въвеждане на извънредно положение

Премиерът свика извънредно министрите на заседание

"Взехме решение на основание чл.84, т.12 от Конституцията във връзка с разрастващата се епидемия, дори не сме в пика й, Министерски съвет да предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение във връзка с този вирус. Това ще позволи да бъдат затваряни игрални зали, спортни мероприятия, конференции, училища, университети, детски градини", заяви премиерът Бойко Борисов, който свика извънредно министрите на заседание, съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19
"Нужна е забрана за пътуване от България към други страни. Трябва да се актуализира и от кои държави да не могат да влизат пътници", каза още Борисов и посочи, че във Франция и Италия има вече геометрична прогресия на заразените.
"Масово училища и университети да минат да дистанционно, където има възможност", призова Борисов. От разменените реплики с министъра на образованието стана ясно, че вече се работи в тази посока.
"Много е тънка границата - единствено и само дисциплина. Само мобилизацията на нацията може да ни помогне", заяви премиерът.
"Спорът е един - колко твърди да са мерките. Загубите ще бъдат минимум 3 млрд.лева. Размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти загубите от икономическата криза от 2008 г. Бюджетите не се пълнят, потреблението пада рязко", каза Борисов.
Министър-председателят иска още налагането на драстични глоби за нарушителите на карантината, които разболяват и други хора. Със законовата инициатива за това ще трябва да се заеме здравната комисия в парламента.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)