Избрани Новини

Експертите подкрепят избрания вариант Г10.50 за лот 3.2 на АМ "Струма“

В декларация се посочва, че Източният вариант Г10.50 в най-голяма степен отговаря на европейските изисквания

По инициатива на Камарата на строителите в България (КСБ), Българската браншова камара „Пътища“ (ББКП), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), експерти инженери и консултанти, на 27.02.2020 г. се проведе кръгла маса на тема „Напредък на реализацията на лот 3.2 на АМ „Струма“. Участниците на форума единодушно решиха да излязат с декларация в подкрепа на избрания Източен вариант – Г10.50, за изграждане на лот 3.2 на АМ „Струма“. Те изразиха и категорична позиция в подкрепа на Агенция „Пътна инфраструктура“ относно изпращането на нова апликационна форма на проекта с включени последните препоръки на Европейската комисия.
В изготвената декларацията се посочва, че Източният вариант Г10.50 в най-голяма степен отговаря на европейските транспортни, социално-икономически и екологични изисквания. Този вариант е избран след сериозни обсъждания, редица експертни срещи, кръгли маси, форуми и други мероприятия, които еднозначно са доказали предимствата и ползите от неговата реализация.
Подписалите декларацията представители на научните, експертните и професионалните среди категорично се противопоставят на изразени нереалистични и подвеждащи общественото мнение изказвания от страна на някои евродепутати и псевдоеколози, които не защитават българския интерес за преминаване на трасето през Кресненското дефиле, и зад които прозират чужди интереси.
Експертите настояват сегашният проект Г10.50 да бъде развит докрай. Според компетентните в материята специалисти максимално бързото стартиране на дейностите по изграждането му е единственият път за решаване на проблемите.
Декларацията е изпратена до МРРБ, МТИТС, МОСВ, АПИ, Европейската комисия и Европейския парламент. Тя е подписана от инж.Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България, инж.Симеон Пешов, почетен председател на КСБ, инж.Светослав Глосов, почетен председател на КСБ, инж.Любомир Качамаков, председател на ОП на КСБ-София, и вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC), Валентин Николов, изп.директор на КСБ,  инж.Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара „Пътища“, арх.Петър Диков, зам.председател на УС на Български форум за транспортна инфраструктура, инж.Костадин Таушанов, член на УС на Сдружение на пътните инженери и консултатни, проф. д-р инж.Иван Марков, ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, проф. д-р Николай Добрев, зам.директор на Геологическия институт при БАН, Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, Веселин Грозданов, еколог и член на УС на Клъстер Зелен Транспорт, инж.Валентин Зарев, председател на секция „Проектиране и строителен надзор“ към КСБ, проф. д-р инж.Добрин Денев, член на Комисията за ЦПРС, доц. д-р инж.Кирил Ангелов, инженер-геолог, доц. д-р Илия Божков, ДСО „Редки метали“, проф. д-р Стефчо Стойнев, ръководител катедра „Хидрогеология и инженерна геология“ в МГУ и Асен Пиперков, председател на Българския ловно-рибарски съюз.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов