Избрани Новини

77 доброволци за ден набра "Александровска“ за битка с КОВИД-19

Сред желаещите да помагат на лекарите са бивш здравен министър и екс областен управител

Само за ден 77 доброволци се отзоваха на призива на УМБАЛ „Александровска“ студенти и специализанти по медицина да се включат в битката с КОВИД-19. Сред желаещите да помагат на лекари и пациенти са бивш здравен министър и екс областен управител, предава Скенер. нюз.
Това са „бащата на здравната реформа“ д-р Илко Семерджиев и доскорошната областната управителка на Перник Ирена Соколова. Тя бе уволнената от премиера Бойко Борисов заради водната криза в Перник, но по професия е психотерапевт. Д-р Семерджиев пък последно беше служебен министър, назначен от президента Румен Радев.
Още утре ръководството на „Александровска“, определена за една от болниците в София, която да поеме тежките пациенти с коронавирус, ще се срещне с доброволците. „Обмисляме да назначим тези смели хора – бъдещи лекари, за да получават заплати, макар те да нямат подобно очакване“, заяви за медията директорът на лечебното заведение проф.Костадин Ангелов. По думите му всички отзовали се на призива за помощ, са изразили готовност да са от полза на пациентите и лекарите.
Междувременно една от реанимациите на УМБАЛ „Александровска“, която е и дихателен център, вече е напълно готова за прием на заразени с КОВИД-19, които са в тежко състояние. „Към момента са отделени 15 реанимационни легла, ще се ползва отделен вход, до дни ще е готова и стена от гипсокартон, така че отделението да е напълно изолирано от другите клиники в сградата и на етажа“, обясни още проф.Ангелов. Така работата на останалите отделения няма да спира, а пациентите и медиците ще бъдат предпазени от смесване на потоците.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов