Избрани Новини

До тайнствените скали Петлюка

Трите варовикови скали са Петлючки камик, Равни камик и Кривша

За 15 март /поради лошите метеорологични условия мероприятието, обявено за 8 март, ще бъде на 15 март/ ТД "Осогово" - Кюстендил избра атрактивния маршрут: екопътеката Гълъбовци-Петлюка и Гургулят. За него разказва Силвия Михова, секретар на дружеството:
"Едно тайнствено и живописно ждрело с дължина около 50 м и максимална височина – 30 м. Трите варовикови скали – Петлючки камик, Равни камик и Кривша лежат приблизително на една линия. Дължината на скалното образувание е приблизително 500 м. В местността са открити исторически находки, които се датират около 5-6 хил. пр.Хр. Предполага се, че по-късно районът е населяван от трибалите, а впоследствие и от сердите.
В източната и североизточната част на Петлючки камик се намират основите на разрушени крепостни стени, четвъртити кули и щерна за вода с височина 6 м. Останките от крепостните стени и съоръжение показват, че най-вероятно са строени през XII-XIII век, по време на въстанието на Асен и Петър. Според друго предание крепостта е от времето на болярина Кракра Пернишки и именно оттук в продължение на много дни той отбивал атаките на византийските войски. Съдейки по безмилостното унищожаване на стените, крепостта Петлюка, подобно на всички други български крепости, е оказала сериозна съпротива на османските завоеватели през 1382г., когато земите около София са били завладени от тях. Изкачвайки се нагоре по южната страна на скалата, се достига до пещера Гълъбарника, на входа на която има залепени икони. В пещерата не може да се влезе без подходяща екипировка, но се смята, че тя излиза от другата страна на скалата под името Хайдушка пещера.
В ниската част до реката има чешма с вода, за която местните хора казват, че е минерална и лековита. Заради тази вода се счита, че в района е имало светилище на древногръцкия бог-лечител Асклепий, син на Аполон и нимфата Коронида. Свидетелство за това са и намерените в региона на Сливница монети с неговия лик. Мястото е много подходящо за пикник сред природата. Именно там ще отпразнуваме празника на жените. Носете си продукти за скара.
В село Гургулят ще отделим време и за пантеона – огромен монумент, имащ формата на пресечена четириъгълна пирамида, издигнат през 1985 г. по случай 100-годишнината от Сръбско-българската война в чест на офицерите, войниците и местните селяни, загинали във войната. Можете да сте сигурни, че не сте виждали друг подобен паметник. Заслужава си да се посети!
Тръгването е в 9,00 ч. от паркинга на театъра в Кюстендил", информира Силвия Михова, секретар на дружеството в Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)