Избрани Новини

43 са общо случаите на COVID-19 у нас

Нови 2 случая са регистрирани в България в Плевен и София

Нови 2 случая на COVID-19 са регистрирани у в България. Единият пациент е от Плевен, другият от София. С това общият брой на пациентите, регистрирани с новия коронавирус става 43, като двама от тях са починали.
Това заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 08.00 часа.
Пациентите, които са приети на болнично лечение, са в стабилно състояние.
Изключително динамична е ситуацията в целия  свят, а вчера са обявени нови, по-твърди мерки в редица страни – Белгия, Германия, Франция, Испания.
Особено внимание и мобилизация имаме на „Гранична полиция”. Тази сутрин разговарях с директора на службата, който ме увери, че предприемат още по-ограничаващи мерки за всички пристигащи. Вече направхме и първите анализи, свързани с регистриране и картотекиране на потенциални пациенти. Оакзва се, че изписаните нечетливо на ръка адреси силно затрудняват работата на органите след това. Има изрична инструкция на граничните полицаи и всички служители по границите активно да съдействат за четливо и истинно изписване на всички данни, поясни генерал-майор Мутафчийски.
Той поясни, че са сформирани групи за издирване на потенциално заразени и контактни лица на всички, които вече са регистрирани с COVID-19. В тях участват органите на МВР и на РЗИ. Отчита се обаче сериозен недостиг на медицински лица в тази дейност. Затова вървят идеи за мобилизиране на служители от РЗОК, от Агенцията по контрол на храните и други.
Подготовката в лечебните заведения върви на много високо ниво. С изключително удоволствие прочетох съобщението на директора на Александровска болница – проф.Костадин Ангелов, където кампанията за набиране на доброволци дава един много окуражаващ резултат. 77 души вече са се записали, включително и знакови лица като бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и ексобластният управител на Перник Ирена Соколова, много студенти и специализанти, заяви още професор Мутафчийски.
От няколко дни процес по набиране на доброволци тече и във ВМА – освен студенти- шестокурсници, специализанти и няколко десетки лекари от академията са изявили желание при нужда да се включат в реалната работа на Клиниката по инфекциозни болести,както и на интензивните клиники.
Това е изключително удовлетворяващо и окуражаващо за нас, защото показва, че медиците в България показват високи морални качества и много бърз рефлекс да реагират в една такава сложна ситуация с ясното съзнание, че в момента ние сме едва на прага на проблема.  Те не си правят илюзия, че това ще бъде само един акт на показност. Те знаят, че ще влязат в огнището и ще работят. Това са моментите, в които могат да се преценят истинските достойнства и моралните качества на нашата гилдия. Призовавам всички наши колеги наистина да се окажат на висотата на нашата професия, заяви още професор Мутафчийски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов