Избрани Новини

Гешев иска Банско под карантина

До края на деня се очакват резултатите от 20 проби за наличие или не на коронавирус

Главният прокурор на Република България Иван Гешев настоя за предприемането на незабавни и радикални законодателни мерки за ограничаване разпространението на новия коронавирус COVID-19.
„Времето ни изтича като пясъчен часовник“, предупреди главният прокурор и заяви, че за съжаление ситуацията у нас се развива по негативен начин като в редица европейски страни, въпреки че България е била една от първите в Европа, въвели извънредно положение. Главният прокурор изтъкна, че са необходими твърди, адекватни и навременни мерки, много по-радикални, за справяне със ситуацията, защото „това е единственият начин за оцеляване на нашите дядовци, майки и бащи“.
„Икономиката се възстановява, държавата се възстановява, но човешките животи – не“, аргументира се главният прокурор. Той предложи да се спрат пътуванията в чужбина, да се ограничи междуградският транспорт и пътуванията на големи групи хора. Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че приемането на тези мерки е от компетенциите на законодателната и изпълнителната власт.
Във връзка с усложнената ситуация в Банско, главният прокурор препоръча да се обмисли поставянето на населеното място под карантина.

БНР предаде, че до края на деня се очакват резултатите от 20 проби за наличие или не на коронавирус от лицата, установени като контактни с анлийското семейство в Банско, в което беше установено деветгодишното дете с коронавирус. Една от пробите е на ски учител и ако тя се окаже положителна, ще трябва да бъдат изследвани много хора, работещи в ски зоната, която затвори едва вчера следобед. 

В момента спешно заседава общинският оперативен щаб, потвърди кметът Иван Кадев, и допълни, че до момента не е получил официална информация от нито една институция за  намеренията курортът да бъде поставен под карантина. Напрежението в града нараства. Най-големият проблем е наличието на много апартаментни комплекси, собственост на хора от различни държави, в които идващите не могат да бъдат проследени както в другите места за настаняване.

Да бъде поставен един град под карантина означава никой да не може да влиза и излиза от населеното място. Това заяви директорът на Районната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов, но уточни, че предложението на главния прокурор Иван Гешев все още не е  съгласувано с институциите, съобщи БНР.





Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов