Избрани Новини

Топлото време може да ограничи коронавируса

Не може да се заразите, докато ходите, обясни пулморог

По-високите температури и относителната влажност ограничават разпространението на COVID-19, разкрива актуално проучване на китайски учени. Дори един градус нагоре в живачния стълб и 1% по-висока влажност значително намаляват разпространението на агресивния вирус, съобщава NOVA.

Екипът учени е изследвал 100 града в Китай и над 40 носители на вируса в период 21-23 януари тази година. В самото начало на пандемията разпространението на COVID-19 е било много по-мащабно в страни с ниски температури като Китай, Корея, Япония и Иран, отколкото в други, с по-високи температури и по-голяма влажност като Малайзия и Сингапур.

Ако учените са на прав път в своите изводи,

пролетно-лятното затопляне в северното полукълбо ще помогне на Европа и САЩ по-бързо да се справят с пандемията.

Въпреки резултатите в новото проучване, световната научна мисъл все още е разделена по отношение на това доколкото топлото време може да „убие“ COVID-19. Скептиците чертаят мрачни прогнози, че вирусът ще премине естествено като вълна по целия свят, без значение от влажност и температури.

„Единственото, което може да ни опази е миенето на ръцете. Българското слънце ще ни отърве от коронавируса. Много скоро, с първите топли дни, това ще стане. Хората трябва да са спокойни“, заяви пред БНТ пулмологът д-р София Ангелова, която има 38-годишна практика зад гърба си.

Коронавирусът е много тежък вирус, бързо пада.

Около 70 нанограма. Не може да се заразите с него, докато ходите, обясни тя.

„Коронавирустът е много заразен и затова всеки, който се връща от чужбина, трябва да бъде много точен към лекарите. От 100 човека, могат 70 да се заразят. 50 от тези болни ще прекарат заболяването като настинка, но те именно ще разпространят заразата. От останалите 20 – една част ще прекарат средно тежко заразата, а другите тежко. Много от симптомите се преплитат с грипа – висока температура, треска, кашлица, задух. В първите дни нито един с такива симптоми да не се качва в градския транспорт, а да си стои вкъщи“, призова д-р Ангелова.

„До два дни, ако състоянието не се подобри, а се засилва задухът, вече следва приемът им в болнично заведение. Не всяка суха кашлица е свързана с коронавирус“, допълни тя. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов