Избрани Новини

107 са вече случаите на COVID-19

Новите два случая от последните часове са от София

107 станаха доказаните случаи на коронавирус у нас.  Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски пред Нова ТВ.
Новите два случая от последните часове са от София. По думите на шефа на ВМА и двамата са с много леки оплаквания и са под домашна карантина.
„Има огнища в 9 областни центъра, най-вероятно ще се разширят”, каза ген. Мутафчийски.
„Болните с коронавирус не са прокажени, те се нуждаят от нашата подкрепа”, допълни Мутафчийски.

Първи резултати от по-строгите мерки от Оперативния щаб очакват до 2 месеца.
„Държавата реагира много адекватно. Претърпяхме много критики, че са прекомерни мерките. Аз съм застъпник на по-строгите мерки”, коментира ген.-майор Мутафчийски.
По думите му няма нищо неочаквано в ситуацията.
В Оперативния щаб са получили информация от Македония за двама болни, които са били на Банско, получена е и информация за трима израелски туристи.
„В Банско се заформя доста сериозно огнище”, каза ген.Мутафчийски.
Най-много са случаите на коронавирус в София. Повечето хоспитализирани в столицата са с двустранни пневмонии, но без признак на дихателна недостатъчност.
Междувременно заразата продължава да обхваща нови области на страната. Положителни проби вече има в Перник и Бургас.
„В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско. Това е жена на 39 години, която е била готвач в едно от заведенията. Прибрала се е преди седмица”, заяви на сутрешния брифинг ген.Мутафчийски.
Жената се лекува в инфекциозното отделение на областната болница. Преди това е била лекувана и в Банско.
„Преди 2 дни е приета по спешност и веднага започва лечението. Много добре се повлиява, ще я изпишем, след като даде отрицателни проби”, обясниха от болницата.
А снощи мъж в нетрезво състояние, със съмнения за Covid -19, вдигна на крак полиция и спешна помощ в София.
„Закаран е в „Пирогов”, взета му е проба, при което, още преди да изчака резултатът е избягал, хванали са го на Централна гара”, обясни ген. Мутафчийски.
У дома се лекува пациентът от Велико Търново. Той е лекар-специализант в София, но за почивните дни се прибрал в родния си град. Имал оплаквания, а изследването потвърдило диагнозата.
„След обявяването на положителната проба за коронавирус е поставен заедно със семейството си под домашна карантина”, обясни д-р Галина Гарева.
Под домашна карантина е и мъжът в  Смолян. За да се спре разпространението на болестта, в цялата област се въвежда вечерен час.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)