Избрани Новини

Православната църква отбелязва паметта на св.ап. Яков, брат Господен

Литургията на св.Яков се отслужва два пъти в годината

Днес Православната църква отбелязва паметта на св.ап. Яков, брат Господен по плът и пръв Йерусалимски епископ.

По древна традиция литургичното последование, чийто църковно-славянски превод дължим на приснопаметния Левкийски епископ Партений, се отслужва извън светия олтар. Благолепието на това богослужение отразява в пълнота спецификата на раннохристиянските евхаристийни събрания и тази на православното богослужение в наши дни.

В Българската православна църква Литургията на св.Яков, брат Господен, се отслужва два пъти в годината: на 23 октомври - денят, в който се отбелязва паметта на светия апостол и в Неделята на светите Праотци по време на Рождественския пост.

Онези от миряните, които са се подготвили за Св.причастие чрез пост и изповед, могат след благословение от своя изповедник да пристъпят към честните Тяло и Кръв Христови. При тази св.Литургия св.тайни се преподават от свещенослужителите на миряните разделно. С благоговение и ясно съзнание за това към Кого пристъпват, миряните първо приемат от йерея, държащ св.дискос частица от Тялото Господне, а след това от стоящия със св.потир пред иконата на Пресвета Богородица свещенослужител отпиват от Кръвта Христова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов