Днес е Световен ден на водата - blagoevgrad.utre.bg

Днес е Световен ден на водата

22 март 2020, 09:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    pixabay.com

    Не разхищавайте водата!

Темата през 2020 е "Водата и изменението на климата“

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода.
Темата на Световния ден на водата през 2020 г. е „Водата и изменението на климата“ – тема, която поставя акцент върху  неразривната връзка между тях. Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени - за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването.
Водата е най-ценният ресурс - трябва да се използва по-отговорно. Трябва да се балансират нуждите от вода в обществото, като същевременно се гарантира, че най-бедните хора не остават пренебрегнати.
Световният ден на водата отчита важността на водата и насочва вниманието към 2,2 млрд. души, живеещи без достъп до питейна вода. Поставя фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.
Всеки може да предприеме действия, свързани с управлението и използването на водата, за да повлияе върху изменението на климата, всеки има роля.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш обяви: „Предупрежденията са необходими. Но страхът няма да свърши работа.“ Да, изменението на климата може да всее чувство на страх и безпокойство. Но има една лесна стъпка, която можете да предприемете веднага и която ще доведе до голяма промяна: не разхищавайте водата.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета