Избрани Новини

Образувани са пет досъдебни производства за неспазване на карантина

Три от случаите са в Гоце Делчев, другите два са в Благоевград

От полицейски служители на ОДМВР-Благоевград са извършени проверки на лица поставени под карантина,  след завръщането им от страни с усложнена епидемиологична обстановка.  По време на проверките  служителите на реда  са установили петима, които са били поставени под карантина, но са я нарушили. Три от случаите са на територията на РУ- Гоце Делчев, другите два са  установени от полицейски служители от 01 и 02 РУ - Благоевград.

В района на Окръжна прокуратура –Благоевград по случаите са образувани пет досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – нарушаване на мерки против разпространяване на заразителна болест по хората по време на пандемия или извънредно положение.

След влезлите в сила законодателни промени от 14.03.2020 г., наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

ОДМВР-Благоевград напомня, че карантинният период, поставен на хора, които са се завърнали от страни с усложнена епидемиологична обстановка, трябва да се спазва. Лицата не трябва да напускат обитаваното от тях жилище, независимо, че нямат симптоматика и се чувстват добре. Хората трябва да бъдат изключително отговорни и да спазват указанията и инструкциите на здравните власти. Неспазването на наложената карантина е престъпление и гражданите носят наказателна отговорност.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)