Избрани Новини

Двама с коронавирус в Благоевград

Общо 242 са заразените в страната

242 станаха регистрираните заразени с коронавирус у нас, съобщи ген.Мутафчийски, ръководител на Националния щаб. 22 са новите случаи oт сутринта.

Двама са от Благоевград.

16 от новините случаи са в София. Те нямат нищо общо помежду си, но някои са служители в Пета градска болница. Новата област, в която е установен коронавирус, е Сливен. Случаят там няма нищо общо с другите. Установени са още един в Плевен, 2  в Пловдив. В Пловдив случаите са различни от известните в Бърза помощ и в Спешното отделение.  Заболелият в Плевен също няма нищо общо с останалите случаи. Пациентите от "Пирогов", които бяха в критично състояние, вече са "в стабилизирано, но тежко състояние".
Петима са вече излекуваните, стана още ясно от думите на Мутафчийски, който обясни, че заразените боледуват дълго. "Вирусът не се е изчистил напълно при пациентка, която лежи във ВМА вече 22 дни", посочи той. 40 от заразените българи са настанени в болници.
Ген.Мутафчийски смята, че ние все още плавно катерим  скалата на заболеваемостта  благодарение на рестриктивните мерки. Според него ако темповете се запазят, в края на май можем да очакваме намаляване на случаите. "Математическият модел показва, че вървим в правилната посока, въпреки, че откриваме двама от 11 заразени", каза той.
Генералът беше категоричен, че не е нужно да се прави масово тестване на населението. "Когато премине това някога, може да направим проучване колко хора са го преболедували. Според Мутафчийски до 4-5 седмици ще бъде намерен най-вероятно надежден бърз тест. "Иначе е много лесно - 5 млн.теста по 24 лева за цялото население. Сметнете колко струва, а няма никакъв медицински смисъл от това нещо. Ще има смисъл чак накрая, когато гледаме кой е изкарал, кой има антитела, кой не. Сега не е време за наука, а за действие", заключи той.
Той разкри, че по препоръка на немския институт Робърт Кох централната климатична инсталация в Министерски съвет е изключена. Премиерът Борисов стриктно спазвал препоръките и се топлел на малко радиаторче. "Щом той може да спазва, значи и всеки може", категоричен беше шефа на оперативния щаб.
Високотехнологичната носилка на ВМА е за особено опасни инфекции, а коронавирусът не е в тази група, каза генералът. Той уточни, че не му е известно лекар от Центъра за спешна медицинска помощ да е бил поставен под карантина. "Направихме предложение на министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но са на домашно лечение, да може да се издава болничен до 28 дни, защото сега могат да издават до 14 дни. 14-дневният карантинен срок изтича на доста хора и точно заради това взехме доста бързи мерки, за да им се удължи болничният до 28 дена, защото сме сигурни, че на 14-ия ден няма да са изчистени", добавиха от щаба.
"Хантавирус в Китай има от средните векове, защото е ендемично заболяване. Ние също го имаме в Северозападна България. Това е треска с бъбречен синдром, опасна болест с висока смъртност - около 30%. Имаме между 5 и 10-12 случая годишно. Не се предава от човек на човек. Предава се чрез гризачи, замърсена храна и вода. Няма никакво значение към ситуацията", допълниха те.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов