Носим лилаво в подкрепа на хората с епилепсия - blagoevgrad.utre.bg

Носим лилаво в подкрепа на хората с епилепсия

26 март 2020, 09:20 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    PURPLE DAY for EPILEPSY

Един на сто страда от епилепсия

26 март е Световният ден за осведомяване на хората относно епилепсията - Ден на лилавото.

Всяка година посланието на Деня на лилавото е на 26 март всеки да облече нещо лилаво в знак на толерантност към хората с това заболяване.

Според данни "Лилавият ден" идва от едно малко момиченце от Канада. Детето решило да не се срамува повече от болестта си и е казало в училище "Обявявам този ден за Лилав ден и на този ден ще ви разказвам какво е епилепсия".

През 2012 в инициативата са се включили хора от всички континенти.

Епилепсията е едно от най-разпространените неврологични заболявания. Характеризира се с повтарящи се, от нищо непредизвикани епилептични припадъци. Днес един на всеки сто души в света е болен от епилепсия.

Епилепсията е позната на човечеството от хиляди години. Тъй като по време на припадък човек често се държи неадекватно, много хора смятали,че той е обладан от някакъв зъл дух. Епилептиците имат по-различен характер отколкото останалите хора. Много често те променят характера си и погледа си към света. Има редки случаи, когато те дори губят контакт с останалата част от света. Трябва да подкрепяме хората с епилепсия, за да са социализирани, а не изолирани от обществото. Днес един на всеки сто души в света е болен от епилепсия. 

Нека бъдем съпричастни, да се облечем в лилаво!

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета