Избрани Новини

Кризисният щаб в Банско търси варианти за компенсиране на загубите

Въведената карантина наложи спирането на работата на всички предприятия в града

Общинският кризисен щаб предприе поредица от действия, за да подпомогне институционалното решаване на проблема с компенсирането на загубите на местния бизнес в Банско.
Съгласно Заповед № РД-01-132/ 17.03.2020 г. на министъра на здравеопазването, на територията на Банско са въведени противоепидемични мерки за срок от 14 дни, през което време работят само хранителните магазини, аптеки, банкови офиси и бензиностанции.
Въведената карантина наложи спирането на работата на всички предприятия в града и постави пред тежко изпитание местния бизнес във всички сектори.
Общинският кризисен щаб е в постоянна връзка с представители на бизнеса и обсъжда с тях проблемите и възможните варианти за решаването им, които да бъдат предложени на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Съгласно проекта на Постановление за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при преустановяване на работа поради извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., са предвидени мерки за компенсиране на загубите на редица работодатели в сектори и икономически дейности.
Общинският кризисен щаб води разговори, консултации и кореспонденция с различни държавни институции, в които акцентира върху особения статут на Банско в момента, за приемане на компенсаторни мерки, обхващащи всички предприятия от местния бизнес.
Всички заинтересовани ще бъдат информирани за приетите мерки за компенсиране на загубите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)