Избрани Новини

Аномалиите на времето сгъстяват кръвта ни

Дори малките отклонения на живачния стълб предизвикват главоболие, световъртеж, изтощение, задух и сърцебиене

Необичайно топлото време през тази зима, редувано със застудявания, буквално съсипа здравето на стотици хиляди българи. Някои медици наричат тези пациенти метеорочувствителни. Не е тайна, че организмът на хората реагира остро на непрекъснатата смяна на температурите и промените в атмосферното налягане. Малцина подозират, че дори малките отклонения на живачния стълб предизвикват главоболие, световъртеж, изтощение, задух и сърцебиене.
Според д-р Стефан Първанов от столично ДКЦ тази зима броят на пациентите му не с грип, а с такива оплаквания се е качил два пъти. Най-уязвими са били хората със сърдечно-съдови оплаквания, страдащи от атеросклероза и високо и ниско кръвно налягане.
Д-р Първанов напомня: не бива да се забравя, че повишаването на атмосферното налягане, което всички определяме като „подобряване” на времето, всъщност е по-опасно. Защото кръвоносните съдове променят тонуса си, кръвта се сгъстява, а това носи риск от тромбози, пише в.„Животът днес”. Тъкмо при повишаването на атмосферното налягане се намалява имунната защита на целия организъм. Причината е падането на нивото на левкоцитите в кръвта.
Затова хипертониците /хората с високо кръвно!/ трябва много да внимават и да мерят често кръвното си налягане. Да не забравят да пият предписаните им от лекарите хапчета. Хубаво е денят им да започва с черно кафе и контрастен душ – смяна на топлата вода с ледено студена. Но е допустимо и душът да се взима вечер. Много важно е през деня да се пият колкото може повече течности – от 1,5 до 2,5 литра. Не бива да се преуморяват и да преяждат. Вечер преди лягане се препоръчва една продължителна разходка поне от 1 час. Също да се пият витамините С и В. Те помагат за по-бързата адаптация на организма към аномалиите на времето и по-специално към рязката смяна на атмосферното налягане.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)