Избрани Новини

Проф.Кантарджиев: Сега е най-важна самодисциплината на българите

Има постепенно плавно увеличаване на болните

Мисля, че досега позабавихме нещата, защото както стана дума, тръгнахме на разпространение на тази инфекция в нашето общество заедно с други държави, които позабавиха малко мерките.
И навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на българите.
Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията. Това заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев.
Той беше категоричен, че засега правителството полага всички усилия. "Обикновено ни критикуват - че така безпланово въвеждаме мерки, напротив, ние следваме стъпките на Националния пандемичен план и със стъпките, които правим, гледаме да вземем най-добрите опити от държавите, които имат успех", допълни професорът.
"Винаги някои специалисти казват колко предпазват маските и болният да не разпространява. Ами здравият колко ще го предпази? Цял Китай носи маски - моето мнение е, че е хубаво да се носят, да се дезинфекцират ръцете също".
Има постепенно плавно увеличаване на болните и проф.Кантарджиев заяви, че в момента сме на този етап, където трябва да внимаваме за няколко неща.
"Първо, всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция: гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото той може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави направиха.
Второ, всички болни в страната с двойна бронхопневмония, с рентгенологични данни, щабът направи всичко възможно, министерството също, да стигнат до всички лекари опитът и инструктивните материали от Китай и това, което препоръчва СЗО.
Всеки рентгенолог е наясно с рентгеновата картина на една пневмония, причинена от този вирус, всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано.
Трето, там където все още се събират хора, където има сфери на икономиката, на държавното управление, администрация, там също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели", допълни проф.Кантарджиев.
Професорът заяви също, че в момента сме в етап, когато всеки, който може, трябва да си остане вкъщи. "Всяко предприятие и държавно учреждение да направи екипния принцип. Има инструкции към работодателите на сайта на Националния център - на колко метра трябва да има дезинфектанти, кой и кога трябва да слага маските, какъв е режимът на влизане в помещенията и колко души трябва да се събират", допълни професор Кантарджиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)