Избрани Новини

Горанов: Увеличението на пенсиите от юли остава

Не се предвижда намаляване на заплатите на държавните служители

Не сме обсъждали промяна в пенсионното законодателство за осъвременяване на доходите на пенсионерите. Това отговори финансовият министър Владислав Горанов на въпрос дали ще остане индексацията на пенсиите от средата на годината, информира tribune.bg. От 1 юли се очаква увеличаване на пенсиите с 6,7%
„Нашата роля е да съхраним възможността държавата да изпълнява своята функция и да носи отговорност и да си изпълнява ангажиментите към тези, които разчитат на доходите от държавата“, заяви Владислав Горанов.
Относно държавните служители Горанов посочи, че за момента не се предвижда намаляване на заплатите им.
„Има служители на държавна издръжка, които са на първа линия в борбата с коронавируса и за тях не само не трябва да се мисли за премахване на възнаграждения, а за намиране на стимули за работата им“, заяви той.
Финансовият министър не изключва да се предприемат мерки в администрации, които нямат водеща роля.
Заради мерките, които се взимат, се налага и актуализация на бюджета. Тази вечер ще се обсъжда промяната в държавната финансова рамка.
„Ще помоля правителството да одобри, а впоследствие парламентът да приеме увеличение на лимита за поемане на дълг. Не ме питайте с колко – милиарди са, но още правим разчети“, поясни финансист номер 1 у нас. Ако се постигне консенсус за актуализацията на бюджета тази вечер, тя ще бъде внесена в парламента още утре. 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)