Отпускат се 3,5 млн.лв. за реализация на родното производство на агнешко месо - blagoevgrad.utre.bg

Отпускат се 3,5 млн.лв. за реализация на родното производство на агнешко месо

31 март 2020, 10:44 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    ДФЗ

    Срокът за кандидатстване по държавната помощ е от 31 март до 31 май

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е от 31 март до 31 май

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” взе решение за отпускане до 3 500 000 лв. помощ de minimis на кланици за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2020 г. Помощта има за цел да подпомогне родните производители да реализират на пазара отгледаните от тях агнета и ярета при въведеното извънредно положение у нас заради пандемията от коронавирус (COVID-19). Срокът за кандидатстване по държавната помощ е от 31 март до 31 май 2020 г., като субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2020 г.
Подпомагане ще получат кланиците, които са свързващото звено между земеделските стопани и търговците. Те ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Подпомагането е насочено към малките и средни фермери, чиито стада не надхвърлят 500 глави животни. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна. В България има действащи 64 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни.
Единичната ставка е в размер на 7 лв. за едно дребно преживно животно. За да получи подпомагането, кланицата трябва да е закупила от земеделските стопани дребно преживно животно на цена не по-ниска от 5 лв./кг. живо тегло без ДДС.
Указанията за държавната помощ ще бъдат публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета