Избрани Новини

БАБХ проверява всички работещи обекти за производство и търговия с храни

За периода 16 - 27.03. инспекторите извършиха общо 3208 проверки

Върховната административна прокуратура се обърна към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с писмо, в което предлага контролният орган да прецени предвид мерките за борба с COVID-19 дали са налице основания за промяна на Единния многогодишен национален контролен план (ЕМНКП), който определя официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните.
Европейският орган по безопасност на храните (EFSA), както и водещи научини институти в Европа излязоха със свои становища, че храната не пренася коронавирусната инфекция. На основание всички научни становища до момента БАБХ смята, че епидемията от COVID-19 не е основана на хранителни инфекции и причинена от храни, затова не е обоснована промяна на ЕМНКП.
Социалната изолация и ограничаването на контактите между хората са основен фактор за прекъсване възможността от разпространение на вируса сред населението. В тази връзка министърът на здравеопазването, съвместно с експерти от БАБХ, изготви препоръки към всички бизнесоператори в сферата на хранителната индустрия с указания как здравните правила следва да се прилагат в различните обекти на производство, съхранение и търговия с храни. Подробно са разписани мерки за предотвратяване на възможността за пренасяне на вируса, като основен акцент са спазване на личната хигиена на персонала и потребителите, използването на предпазни средства за защита и дезинфектанти и необходимата дистанция между хората. Инспекторите, които извършват официален контрол в обектите в страната, строго следят за спазването на мерките.
Съблюдава се също изпълнението на препоръките - храните, които се предлагат неопаковани или в насипно състояние, да бъдат съхранявани по начин, който възпрепятства прекия досег на клиента с тях (предпазна бариера – стъклена, плексигласова) или да са предварително индивидуално пакетирани. Алтернативен вариант е опаковане, което може да се извърши пред клиента, като тази дейност се извършва от служители, използващи предпазни средства, съгласно добритие хигиенни практики.
От обявяването на извънредно положение в страната и към настоящия момент инспекторите от отдел „Контрол на храни” при ОДБХ осъществяват своите задължения и извършват официалния контрол във всички работещи обекти за производство и търговия с храни, съобразявайки се с наложените мерки от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19.
За резултатите от осъществения контрол БАБХ уведомява Върховната административна прокуратура регулярно, съгласно указаните срокове.
За периода 16 - 27.03.2020 г. включително, инспекторите на агенцията извършиха общо 3208 проверки в обектите за търговия на дребно и обекти за обществено хранене на терторията на цялата страна. Издадени са 35 акта за установяване на административно нарушение и 326 предписания. На един обект е наложено преустановяване на дейността поради незадоволителна хигиена.
Насочени са за унищожаване общо 366 кг храни поради изтекъл срок на годност, неправилно съхранение или без документи за произход.
Най-често констатираните нарушения при проверките са по отношение на предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение, предлагане на храни с несъответствие в етикетирането и други.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)